Ambasadorul Bulgariei la Bucureşti a colaborat cu serviciile secrete comuniste

Ambasadorul Bulgariei la Bucureşti a colaborat cu serviciile secrete comuniste

Guvernul bulgar va cere preşedintelui Gheorghi Părvanov să retragă de la post 45 de diplomaţi de rang înalt care au fost deconspiraţi ca foşti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste, printre aceştia numărându-se şi actualul ambasador la Bucureşti, a dezvăluit ministrul de Externe de la Sofia, citat de France Presse.

"Guvernul va cere preşedintelui ca persoanele care au aparţinut Darjavna Sugurnost (serviciul comunist de securitate) să fie rechemaţi din post după o analiză minuţioasă a situaţiei", a declarat astăzi Nikolai Mladenov, şeful diplomaţiei de la Sofia.

Potrivit acestuia, 40 la sută dintre misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 13 în ţări europene, sunt conduse de foşti agenţi ai serviciilor comuniste.

Publicaţia electronică Novinite scrie că printre cei 13 ambasadori în post în capitale europene se numără şi cel acreditat la Bucureşti, Valentin Radomirski.

Un număr de 28 de ambasadori şi cinci însărcinaţi de afaceri au fost agenţi ai aparatului represiv communist, potrivit unei liste întocmite de o comisie care gestionează arhivele vechiului regim.

Mladenov a mai precizat că executivul de la Sofia intenţionează să amendeze legea serviciului diplomatic astfel încât foştii angajaţi ai serviciilor secrete comuniste să nu mai poată reprezenta Bulgaria în străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News