Alzheimer se moștenește? Concluziile noilor cercetări sunt uluitoare

Alzheimer se moștenește? Concluziile noilor cercetări sunt uluitoareAlzheimer. Sursa foto: Pixabay

Alzheimer este o boală determinată de o combinație de factori de mediu, genetici și de stil de viață. Simptomele sunt reprezentate de tulburări de memorie, urmate de cele de orientare și limbaj, de dificultăți în recunoașterea unor locuri sau persoane și tulburări comportamentale.

Alzheimer se moștenește? Concluziile noilor cercetări sunt uluitoare

O nouă cercetarea relevă că un istoric familial de Alzheimer din partea mamei ar putea crește semnificativ riscul de a dezvolta această formă de demență. Studiul a evaluat 4.400 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani, toți prezentând pierderi de memorie și dificultăți în rezolvarea problemelor.

Rezultatele au arătat că persoanele care aveau un istoric fie din partea mamei, fie din partea ambilor părinți, prezentau o creștere a nivelului de proteine amiloide în creier. Aceste proteine sunt strâns legate de dezvoltarea Alzheimerului.

„Studiul nostru a constatat că, dacă participanții aveau un istoric familial de Alzheimer din partea mamei, se observau niveluri mai ridicate de amiloid”, a explicat Hyun-Sik Yang, neurolog la spitalul american Mass General Brigham.

Ai Generat, Drum, Alzheimer, DemenţăAlzheimer se moștenește. Sursa foto: Pixabay

Debutul simptomelor poate fi înșelător

Potrivit cercetătorilor, riscul de boală este de asemenea influențat de tată, dar într-o manieră diferită. Dacă tatăl a prezentat simptome cu debut precoce, acest lucru este asociat cu niveluri ridicate ale proteinei amiloide la descendenți. În schimb, antecedentele de tulburări de memorie cu debut tardiv din partea tatălui nu au fost asociate cu niveluri crescute ale proteinelor amiloide.

Această descoperire este crucială pentru înțelegerea modului în care factorii genetici contribuie la riscul de Alzheimer. Identificarea nivelurilor de proteine amiloide la descendenții cu istoric familial poate ajuta la dezvoltarea unor strategii mai eficiente pentru prevenirea și tratamentul acestei boli devastatoare.

De asemenea, aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru intervenții personalizate, adaptate în funcție de istoricul familial al pacienților.

Om, Vechi, Senior, Dezamăgire, PersoanăAlzheimer se moștenește. Sursa foto: Pixabay

Evoluția bolii Alzheimer variază de la un pacient la altul

Evoluția bolii Alzheimer variază de la un pacient la altul, unii prezentând o agravare lentă, alții un tempo mai rapid de deteriorare. Vârsta bolnavului, nivelul intelectual inițial și celelalte afecțiuni medicale, toate joacă un rol important.

Cât privește speranța de viață a unei persoane diagnosticată cu demență Alzheimer, aceasta este, în medie, de 6 ani și jumătate, dar poate varia între 3 și 20 de ani. Deși afecțiunea este puternic degenerativă și scurtează viața, ea nu poate fi considerată o cauză directă de deces pentru bolnavii de Alzheimer, potrivit doctorulzilei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News