Alzheimer se poate transmite între oameni, sugerează un studiu
- Alexandru Stan
- 3 februarie 2024, 17:08
Alzheimer se poate transmite între oameni prin accidente medicale rare, sugerează un studiu. Cercetătorii au descoperit că unii pacienți care au primit hormon de creștere uman de la donatori decedați au dezvoltat semne de Alzheimer, probabil din cauza contaminării cu proteine care au declanșat boala în creierele lor.
Un număr mic de pacienți care au primit hormon de creștere uman de la donatori decedați într-o practică interzisă au dezvoltat simptome de Alzheimer . Boala neurodegenerativă cronică se poate răspândi de la om la om prin accidente medicale rare, sugerează o cercetare.
Experții subliniază că nu există dovezi că boala se poate transmite între oameni prin activități cotidiene sau îngrijire de rutină.
Alzheimer se poate transmite de la om la altul
Cercetătorii spun că un număr mic de oameni care au primit hormon de creștere uman de la glandele pituitare ale donatorilor decedați au ajuns să dezvolte Alzheimer cu debut precoce, probabil pentru că hormonii folosiți erau contaminați cu proteine care au semănat boala în creierele lor.
„Nu sugerăm niciun moment că poți să te îmbolnăvești de Alzheimer. Această boală nu este transmisibilă în sensul unei infecții virale sau bacteriene”, a spus prof. John Collinge, coautor al studiului și director al Unității MRC Prion.
Este doar atunci când oamenii au fost inoculați accidental cu țesut uman sau extracte de țesut uman care conțin „germeni”.
Alzheimer e ca o boală prionică
Echipa spune că noul studiu adaugă greutate ideii că Alzheimer are asemănări cu bolile prionice, inclusiv în mecanismul prin care proteinele implicate se răspândesc în creier.
Bolile prionice, care includ boala Creutzfeldt-Jakob (CJD), kuru și BSE, sunt cauzate de proteine infecțioase, care se propagă în creier. Ele apar de obicei spontan, dar mai rar pot apărea din cauza unei mutații genetice sau pot fi transmise prin țesut cerebral sau nervos infectat.
În revista Nature Medicine, Collinge și colegii săi raportează cum între 1959 și 1985, cel puțin 1.848 de pacienți din Marea Britanie au primit hormoni de creștere umani extrași din glandele pituitare ale cadavrelor.
80 de cazuri în Marea Britanie
Cu toate acestea, practica a fost interzisă în 1985, după ce unii pacienți au murit ulterior de CJD ca urmare a probelor de hormoni contaminate cu proteine care cauzează CJD. Dintre cele 80 de astfel de cazuri din Marea Britanie, unii au fost găsiți și cu o proteină numită beta-amiloid în creierele lor când au murit, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
Deși nu era clar dacă ar fi ajuns să dezvolte simptome de Alzheimer, alte cercetări au arătat că beta-amiloidul era prezent în unele dintre loturile de hormoni și că acestea au declanșat o boală asemănătoare Alzheimer dacă erau administrate șoarecilor.
Cercetătorii au raportat rezultatele de la toate cele opt persoane trimise la Clinica Națională de Prioni între 2017 și 2022. Toți au primit hormon de creștere uman de la cadavre, potrivit The Guardian.