Boala Alzheimer și scobitul în nas. Ce spun cercetătorii despre agenții patogeni virali

Boala Alzheimer și scobitul în nas. Ce spun cercetătorii despre agenții patogeni virali Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto: 194355491 / Alzheimer © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Cei care se scobesc în nas ar putea fi mai predispuși să lase bacteriile dăunătoare să pătrundă în creier, ceea ce ar putea duce la apariția bolii Alzheimer, potrivit unui studiu.

Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas, avertizează cercetătorii. Cei care se scobesc în nas ar putea fi mai predispuși să lase bacteriile dăunătoare să pătrundă în creier, ceea ce ar putea duce la apariția bolii Alzheimer, potrivit unui studiu.

Deși este inestetic, unii dintre noi „trebuie” să ne scobim nasul din când în când. Cercetătorii medicali au descoperit că poate fi dăunător.

The Express relatează că cercetătorii australieni au descoperit că ciupercile, bacteriile și virușii pot pătrunde în creier prin nas atunci când cineva se scobește în nas. Potrivit studiului, agenții patogeni dăunători care intră în nări pot provoca inflamații și demență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beta-amiloidul, o caracteristică cheie a creierului bolnav de Alzheimer, poate fi produs ca mecanism de apărare după ce începe inflamația. Proteina amiloidă poate deteriora celulele sănătoase ale creierului.

dementa

Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto Arhiva EVZ

Alzheimer, cauzată de agenții patogeni virali

Ei au spus: „Neuroinflamarea în AD [boala Alzheimer] ar putea fi parțial cauzată de agenții patogeni virali, bacterieni și fungici care pătrund în creier prin nas și prin sistemul olfactiv”.

„Există multe cauze și tipuri de demență. Stresul, oboseala, boala și medicamentele pot afecta memoria, potrivit NHS. Discutați cu un medic de familie despre semnele timpurii de demență dacă deveniți din ce în ce mai uituc, mai ales dacă aveți peste 65 de ani.”

Ce arată cercetările

Cercetările arată că peste 944.000 de britanici suferă de această boală, unul din 11 oameni peste 65 de ani având AD. Din cauza duratei mai mari de viață, demența va afecta peste un milion de britanici până în 2030. Deși demența nu are leac, tratamentele pot întârzia efectele acesteia, iar sprijinul poate atenua simptomele.

Unele semne, cum ar fi somnolența sau dificultatea de a parca, pot indica o problemă. Scobitul cronic în nas, sau rinotillexomania, poate crește transferul de microorganisme de la mâini la nas. Scobitul în nas poate dăuna microbiomului nazal. Odată ajuns acolo, acesta poate provoca boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Demența

Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto. EVZ

Îngrijirea microbiomului nazal este crucială

Îngrijirea microbiomului nazal este crucială pentru sănătatea noastră. Cei care se scobesc în nas ar trebui să acorde prioritate igienei mâinilor, inclusiv spălării frecvente a mâinilor și dezinfectanților pentru mâini, potrivit cercetătorilor studiului.

„Igiena mâinilor poate fi un pas ușor de prevenție pentru toate căile de intrare”, a declarat echipa de la Universitatea Western Sydney, care se află în spatele a sute de studii. „Ar trebui să li se ceară incurabililor care se scobesc în nas să urmeze aceste proceduri de igienă”, potrivit Mirror.