Alimentele pe care ar trebui să le excludem la micul dejun
- Iulia Moraru
- 10 septembrie 2023, 10:14
Chiar dacă micul dejun poate fi cea mai importantă masă a zilei, există câteva alimente pe care ar trebui să le evitați în această perioadă a zilei. Asta va face ca ziua voastră să fie lipsită de probleme.
Există mai multe alimente ce trebuie evitate dimineața. Dr. Abdul Azizi, stomatolog principal la clinica privată de stomatologie Harley, a subliniat importanța evitării acelor alimente care pot afecta negativ sănătatea orală și pot deteriora dinții, în special dimineața.
Citrice, printre alimentele interzise dimineața
Medicul stomatolog a subliniat că evitarea consumului de citrice dimineața este esențială. Asta pentru a preveni deteriorarea dinților din cauza nivelului lor ridicat de aciditate.
„Portocalele, grepfrutul și lămâile conțin acid citric care poate slăbi smalțul dinților, făcând dinții mai vulnerabili la eroziune și carii”.
Conform medicului dentist, dimineața producția de salivă este mai scăzută, ceea ce reduce capacitatea naturală a gurii de a se apăra împotriva acizilor.
Cafea
Dr. Azizi a avertizat că trebuie să evitați consumul unei cești fierbinți de cafea dimineața. Asta dacă doriți să preveniți colorarea dinților.
„Evitarea cafelei la prima oră dimineața este recomandată pentru a preveni deteriorarea dinților. Cafeaua este de natură acidă și poate eroda treptat smalțul dinților, în special atunci când este consumată pe stomacul gol”.
Stomatologul a continuat prin a sublinia că pigmenții din cafea pot cauza decolorarea dinților, afectând aspectul lor estetic. Pentru a menține sănătatea orală, se recomandă să limitați consumul de cafea dimineața și să luați în considerare clătirea gurii cu apă după ce ați consumat cafea.
Consumul excesiv de cafeină dimineața poate duce la stări de anxietate și insomnie.
Evitați produsele de patiserie
Medicul a subliniat că este crucial să evitați consumul de produse de patiserie dimineața pentru a preveni deteriorarea dinților. Asta din cauza conținutului ridicat de zahăr și pentru a reduce riscul apariției cariilor.
„Produsele de patiserie creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor, deoarece oferă o sursă constantă de zaharuri”, a mai spus dr. Abel Azizi.
De asemenea, consumul excesiv de dulciuri sau produse zaharoase poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și la o scădere ulterioară a energiei.