Regenerarea dinților. Deja se lucrează la un medicament special

Regenerarea dinților. Deja se lucrează la un medicament special Sursa foto Dreamstime

Regenerarea dinților. Cercetătorii deja lucrează la un medicament care ajută la refacerea danturii. Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, apoi vârstnicii.

Regenerarea dinților. În 2024, o echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia va începe testele clinice pentru un potențial tratament. Medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030. Acest studiu vizează mai ales persoanele cu anodonție. Este vorba de o afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal. Copiii vor beneficia de acest tratament înaintea adulților.

Cercetările au început după ce oamenii de știință au găsit o legătură între o genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci. A fost descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori. Oamenii de știință vor să afle dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.

Tratament pentru regenerarea dinților

Cercetătorii vor să afle dacă acest medicament stimula creșterea unei a treia generații de dinți. Oamenii de știință mai sugerează că progresele în tehnologia de scanare vor facilita identificarea markerilor biologici care indică persoanele ce vor beneficia cel mai mult de tratament.

Ne puteți urmări și pe Google News
Regenerarea dinților. Deja se lucrează la un medicament special

Sursa foto Dreamstime

„Tratamentul cu anticorpi anti-USAG-1 la șoareci este eficient pentru regenerarea dinților și poate fi un progres în tratarea anomaliilor dentare la oameni”, scriu cercetătorii. „Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist. Lucrez la acest lucru încă de când eram student absolvent. Eram încrezător că voi reuși să o realizez”, a declarat pentru Mainichi Katsu Takahashi, cercetător principal și șef al departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital din Osaka. „Sperăm să ajungem la momentul în care medicina de regenerare a dinților va fi o a treia opțiune alături de proteze și implanturi”, mai spune cercetătorul, potrivit Adevărul.

Aproximativ 1% dintre oameni suferă de anodonție, o afecțiune genetică care nu permite creșterea unui set complet de dinți. Cercetătorii consideră că acest tratament i-ar putea ajuta și le-ar putea regenera dinții.