Evenimentul Zilei > Actualitate > Alimente pentru adolescenţi
Alimente pentru adolescenţi

Alimente pentru adolescenţi

Bananele şi pastele integrale sunt ideale pentru adolescenţi pentru că oferă energie şi îmbunătăţesc activitatea cerebrală.

Adolescenţii au nevoie de mese mult mai regulate decât adulţii, dar şi de alimente de „calitate“. Asta pentru că depun un efort intelectual mare, iar organismul lor e în creştere.

Carbohidraţii atent măsuraţi sunt
esenţiali pentru cei tineri. De preferat sunt carbohidraţii din banane sau pâine integrală, care ajută la menţinerea energiei pe tot parcursul zilei, afirmă medici citaţi de publicaţia „Daily Mail“. Carbohidraţii din biscuiţi sau din produsele rafinate (dulciuri) nu aduc decât o stare de letargie şi diminuează concentraţia.

Fast-foodul
şi mezelurile trebuie evitate

Adolescenţa este perioada în care se
formează o mare parte din obiceiurile alimentare. În plus, riscul unor greşeli în ceea ce priveşte alimentaţia este foarte mare. Spre exemplu, nutriţioniştii recomandă eliminarea alimentaţiei de tip fast-food din dieta adolescenţilor.

Cum creierul trebuie să fie într-o
formă foarte bună pentru a procesa informaţiile noi, sunt contraindicate produsele care i-ar putea afecta activitatea, de tipul alcoolului sau a mâncărurilor procesate (mezeluri). Nici fumatul nu este o alegere prea bună, pentru că privează creierul de oxigen şi nu-l mai lasă să se concentreze. „Foarte bune sunt alimentele care conţin vitamine din grupul B, deoarece acestea au rol în asimilarea zaharurilor şi sunt bune pentru funcţionarea sistemului nervos“, precizează Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Vitaminele din grupul B, care oferă şi energie organismului, se găsesc în pâinea integrală, orez, paste, pui sau peşte. Energizante sunt şi bananele sau omleta, care nu trebuie lăsată să se prăjească prea mult, arată publicaţia „Daily Mail“.

Fructe în loc de chipsuri


Popcornul sau chipsurile pe care
adolescenţii obişnuiesc să le ronţăie în timp ce învaţă pot fi înlocuite cu bucăţ ele de fructe. În afara acestor gustări, nutriţioniştii recomandă cel puţin patru mese pe zi, la aceleaşi ore.

„Cea mai mare cantitate de mâncare
trebuie consumată dimineaţa, la micul dejun, iar spre seară se reduce cantitatea. Când mănâncă, adolescenţii nu ar trebui să facă şi altă activitate, cum ar fi uitatul la televizor“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

ALTERNATIVĂ


Burger de pui, preparat în casă


Aveţi nevoie de următoarele
ingredinte: 300 de grame de carne de pui sau curcan tocată (cel mai bine ar fi să o toci în casă); două linguriţe de pastă de tomate; coaja de la o lămâie; o ceapă verde, tăiată mărunt; o linguriţă de pătrunjel proaspăt, mărunţit; un vârf de pudră de chili; o linguriţă ulei de măsline. Se combină într-un vas carnea tocată cu toate ingredientele, în afară de ulei. Se adaugă praful de chili dacă îţi place gustul iute. Împarte amestecul în două părţi egale, pe care le aşezi sub forma unui burger. Încălzeşte uleiul de măsline într-o tigaie care nu lipeşte (de teflon), la un foc potrivit. Pune cei doi burgeri în tigaie şi ţine-i pe fiecare parte câteva minute. Dă focul la minimum şi lasă în tigaie pentru alte câteva minute burgerii, pentru a se pătrunde. Serveşte-i cu salată verde.