Alimentație sănătoasă, de vară. Organismul trebuie pregătit pentru zilele călduroase

Alimentație sănătoasă, de vară. Organismul trebuie pregătit pentru zilele călduroase Fructe și legume. Sursa foto: Arhiva EvZ

A venit vara, iar zile însorite necesită și consumă multă energie. Organismul trebuie să fie pregătit și ajutat să facă față acestor provocări. Mai multe alimente, pe lângă faptul că adaugă gust și savoare dietei, furnizează și energia necesară.

Bune, sănătoase și la îndemână.

Roșii Roșiile sunt o sursă bună de licopen, un antioxidant care protejează celulele și scade colesterolul. Le poți consumă cu brânză, în salate, în diferite sosuri sau sub formă de suc. Nutriționiștii recomandă să consumi roșii în fiecare zi de vara.

Dovlecei Dovleceii cresc rapid în lunile calde. Din moment ce conțin 94% apă, dovleceii sunt o soluție sănătoasă, săracă în calorii și cu un conținut bogat în nutrienți pentru zilele de vara. De asemenea, sunt o sursă bună de potasiu și vitamina C, scad valorile tensiunii arteriale, protejează celulele și stimulează sistemul imunitar. Puteți să-i consumați în salate, pe grătar sau tocați mărunt și făcuți chiftele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Castraveți La fel că și dovleceii, castraveții conțin 95% apă și sunt săraci în calorii. Sunt o sursă bună de fitonutrienti - substanțe care protejează organismul împotriva bolilor, dar și de flavonoide, lignani și triterpene, care au beneficii antioxidante, anti-inflamatorii și anti-cancer.

Cireșe Cireșele sunt un adevărat deliciu, o gustare savuroasă și ușoară pentru zilele toride de vara. Acestea conțin doi antioxidanți puternici care lupta împotriva cancerului și a bolilor de inima: quercetina și antocianina. Cireșele mai conțîn, în mod natural, melatonina sau hormonul tinereții, care te ajută să ai un somn liniștit.

Pepeni Pepenele este 92% apă și te ajută să-ți menții greutatea, deoarece consumul de alimente care hidratează te ajută să mănânci mai puțin și să te simți mai bine. Este un ajutor de nădejde și în scăderea tensiunii arteriale crescute.

Căpșuni O ceașcă de căpșuni are mai multă vitamina C decât o portocală și mai multe fibre decât o felie de pâine. Și doar 45 de calorii. Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, cum ar fi quercetina – un anti-inflamator natural.

Piersici, caise, nectarine și prune Aceste fructe zemoase au compuși care pot lupta cu sindromul metabolic, un grup de factori care cresc riscul de diabet, infarct de miocard și accident vascular cerebral. De asemenea, cu un conținut bogat de betacaroten, vitamina E și vitamina C, oferă protecție pielii și mucoaselor și stimulează imunitatea.

Vinete Vinetele sunt bogate în fibre și antioxidanți, ajută la reducerea colesterolului și protejează organismul împotriva bolilor de inima. În plus, sunt sărace în calorii, dacă sunt consumate pe grătar sau la cuptor, nu prăjite sau amestecate cu mult ulei.

Fructe de pădure Nu e de mirare că fructele de pădure, afinele și murele au gust de vara. Ajută la păstrarea funcției cognitive și pot chiar preveni pierderea de memorie. În plus, reduc stresul, sunt bogate în substanțe nutritive și au un conținut scăzut în calorii. Consumă-le cu încredere proaspete, în piureuri, salate sau smootie-uri.

Citrice Lămâile, portocalele și lămâile verzi sunt bogate în vitamina C, stimulează sistemul imunitar și au efect anti-inflamator. Există studii în curs de desfășurare care, potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic, arată că citricele ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic la femei. Adaugă-le în apă, consumă-le că atare, în salate sau stoarce-le peste carnea de pui, porc sau peste. Specialiștii de la Regina Maria recomandă o gustare îndrăzneață: iaurt cu lămâi verzi. Poți încerca și tu!