Pericol pentru români. Cum sunt ”vopsite” roșiile în câteva ore
- Eliza Gavrilescu
- 26 mai 2021, 21:25
Multe roșii apar în magazine încă din timpul iernii. Sunt frumoase și mari, dar nu au nici gustul, nici miroul pe care îl cunaoștem încă din copilărie.
Câți dintre noi se uită de unde provin aceste legume? Majoritatea roșiilor din import sunt ”forțate” să crească. Până și fermierii noștri aleg semințe străine ca să aibă o producție mai mare și pe mai lungă durată.
De ce nu mai gust și miros roșiile?
Roșiile de import ajunse în rafturile supermarketurilor sunt ”vopsite”, a explicat prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară Regele Mihai I al României, într-un interviu publicat de Opinia Timișoarei.
A fost întrebat de ce roșiile din marile magazine nu au nici un gust, dar arătă impecabil. Profesorul dr. Cosmin Alin Popescu a explicat că acestea cresc cu totul altfel decât știm noi, iar serele cu pricina ca în filmele Science Fiction.
”Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roșii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate. Cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de roșii care vin din afara țării. Sunt crescute pe o suprafață de apă, acea cultură hidroponică, cu rădăcinile în apă.
Se pulverizează tot ce înseamnă elemente nutritive și tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău. Roșia are gust când își acumulează și își sintetizează partea de zaharuri primind lumina de la Soare”, a explicat profesorul Cosmin Popescu, la Interviurile Timișoarei.
Roșiile sunt vopsite în câteva ore!
Rectorul USAMVB Timișoara a dezvăluit cum sunt roșiile aduse la culoarea apetisantă din rafturile supermarketurilor.
”De multe ori, atunci când un supermarket comandă o cantitate de roșii, ele se comandă cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanță care le dă acea culoare frumoasă de roșu. Din păcate, sunt stimulate pentru a-și schimba culoarea. Din păcate, se practică. Nu e normal, dar e comercial”, a precizat profesorul Cosmin Popescu.
Întrebat de moderatorii emisiunii, Ciprian Voin si Petre Nicoara, care este raportul dintre produsele naturale si cele vopsite din magazine, rectorul USAMVB a precizat ca cele provenite de pe piața autohtona nu depășesc 20 de procente.
„Vă spun un procent în linii mari. Suntem, în ceea ce privește producerea de legume și fructe care vin de pe piața autohtonă, cu 70-80 la sută mai puțin față de ceea ce era în trecut. Nu trebuie sa fim nostalgic”, a declarat profesorul Cosmin Alin Popescu.