Alegeri SUA. Participarea la scrutin, cea mai ridicată din ultimul secol

Alegeri SUA. Participarea la scrutin, cea mai ridicată din ultimul secol Alegeri în Statele Unite. Sursa foto: Arhiva EVZ

S-ar putea depăși astfel recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

Presa americană relatează că participarea la alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA şi al căror rezultat este încă incert ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani.

Potrivit portalului Edison Research, sunt peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă.

Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au avut loc în condițiile pandemiei de Covid-19, care în SUA a ucis până în prezent peste 232.000 de oameni.

Astfel, s-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegători alegând această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie şi 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondenţă.

Conform ultimelor date, președintele Trump are asiguraţi 213 electori din cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile.

Biden, rivalul său democrat are însă  224 de electori.

Mai multe state-cheie în deznodământul scrutinului prezidenţial american - respectiv Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parţial din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă.

Pe de altă parte, potrivit agenției EFE, Comisia Europeană a îndemnat miercuri la răbdare până când autoritatea electorală din SUA va anunţa rezultatul final al alegerilor prezidenţiale americane, după ce preşedintele Donald Trump şi-a declarat victoria înaintea încheierii numărării voturilor în statele-cheie.

„Aşteptarea noastră este ca autorităţile responsabile cu procesul electoral în SUA să fie cele care anunţă rezultatele”, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Maner, care a refuzat să comenteze pe marginea numărării voturilor în SUA şi a semnalat că Bruxellesul are „încredere în puternicele tradiţii democratice ale Statelor Unite”.