Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Ţuţuianu, PRIMA REACȚIE la amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin
Adrian Ţuţuianu, PRIMA REACȚIE la amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin

Adrian Ţuţuianu, PRIMA REACȚIE la amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin

După ce Dmitri Rogozin a scris pe Twitter „Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”, supărat fiind că autoritățile române nu l-au lăsat să tranziteze spațiul aerian al României, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a avut prima reacție.

Ministrul Apărării Naționale Adrian Ţuţuianu reacționează la amenințarea transmisă de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, după ce autoritățile române nu au dat voie avionului în care se afla acesta să tranziteze spațiul aerian al României.

Întrebat cum califică această reacţie gravă a oficialului rus, Ţuţuianu a declarat: „Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte”.

Ministrul Apărări Naţionale a adăugat, potrivit Antena 3, că a urmărit declaraţiile ambasadorului rus în România, „care încearcă o justificare a unor tipuri de acţiuni pe care le promovează în zonă”. „Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre”, a spus Ţuţuianu.

Rogozin scrisese pe contul său de Twitter: „Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”

Ministrul Țuțuianu a arătat că Ministerul Afacerilor Externe este cel care poate da un răspuns potrivit în această chestiune, în timp ce el poate vorbi doar din perspectiva ideii de apărare naţională.

„Am să vă spun şi astăzi ce am spus şi la întâlnirile noastre precedente – situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea Armatei Române”, a explicat ministrul Apărării.

Adrian Ţuţuianu n-a vrut să spună dacă e cazul sau nu să ne temem de repercusiuni de pe urma acestui incident. „Eu nu aş intra într-un asemenea tip de retorică, eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională a României, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni agresive. Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuţie, am greşi să încercăm noi prin tot felul de declaraţii să escaladăm declaraţiile date de alţii. Cred că este înţelept să ne vedem de treburile noastre şi să ne vedem de programul nostru”, a subliniat Țuțuianu.

Declarațiile au fost făcute la festivitatea organizată cu prilejul Zilei Imnului Naţional.