Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio, scuterişti fără permis!
Adio, scuterişti fără permis!

Adio, scuterişti fără permis!

"Proprietarii de mopede şi tricicluri cu motor care vor conduce aceste vehicule din ianuarie 2013 fără să deţină permis de conducere se vor alege cu dosar penal", a declarat, astăzi, şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

Şeful Direcţiei Rutiere a atenţionat că, din 19 ianuarie 2013, mopedele sau triciclurile cu motor pot fi conduse doar cu permis obţinut în urma susţinerii examenului. Practic, după această dată, numai bicicletele vor putea fi conduse fără permis.
Comisarul şef Lucian Diniţă a spus că mai sunt aproximativ cinci luni în care posesorii unor astfel de vehicule vor trebui să urmeze cursuri şi să dea examen cu poliţiştii de la Rutieră pentru obţinerea permisului din categoria "AM". "Este o directivă a Uniunii Europene care datează încă din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amânată.
Începând cu această zi, oricine va fi prins pe scuter fără permis, va suporta rigorile legii", a explicat Diniţă. Potrivit şefului Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, în acest moment sunt înregistrate în circulaţie aproximativ 200.000 de mopede.
În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi. În luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, începând din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte vehicule ai căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie, proiectul de lege fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Şeful Direcţiei Rutiere declara atunci că din ianuarie 2013 va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2. Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani, iar la fiecare reînnoire, şoferii vor fi obligaţi să facă un control medical.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: