Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărata Zi a Femeii
Adevărata Zi a Femeii

Adevărata Zi a Femeii

„Fie mie după cuvântul tău!” Aceste vorbe rostite de Fecioara Maria, atunci când Arhanghelul Gavriil o anunță că Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, închid o buclă istorică, deschisă cu ispitirea Evei de către Șarpe.

Buna Vestire comunicată de înger Mariei și prăznuită pe 25 martie sfida orice lege pământească și orice logică omenească. Totuși, fata de abia 15 ani o acceptă și se supune cu smerenie, fără a cere prea multe lămuriri și dovezi. Prima Femeie, cea de la începutul Lumii, a refuzat să se supună și să asculte de Dumnezeu (deși fusese creată de Acesta și era martoră zilnică a Puterii Sale), fapt care a atras alungarea Omului din Rai și degradarea întregii Creații.

Fecioara Maria, noua Evă, acceptând smerită colosala povară ce i se anunță, deschide calea spre restaurarea Creației. Spre re-îndumnezeirea ei. Aceasta este semnificația Bunei Vestiri, care se prăznuiește pe 25 martie, cea mai veche dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului.

O sărbătoare care celebrează ființa cea mai înaltă și mai pură care s-a născut pe Pământ.

Pentru a ne face să înțelegem mai bine dimensiunile Maicii Domnului, Nicolae Cabasilla subliniază un element fundamental: „Dumnezeu nici nu a înștiințat de mai înainte pe Adam, nici nu l-a înduplecat să-și dea coasta din care avea să se zidească Eva, ci lipsindu-l de simțire, i-a răpit mădularul. Dar procedând la zidirea noului Adam (Iisus Hristos – n.a.), a înștiințat-o mai înainte pe Fecioara și a așteptat credința și învoirea ei”. Iată, așadar, de ce prețuire se bucură Maica Domnului, ființă plasată mai sus decât cele mai înalte ierarhii cerești („mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”)!

Acum două săptămâni a fost 8 martie, o zi pe care comuniștii au proclamat-o Ziua Femeii: a unei femei militante, luptătoare, Femeia-Bărbat, etern nemulțumită de condiția ei, vrednică urmașă a Evei, căreia nu îi ajungeau toți pomii din Rai.Acesteia, creștinismul îi opune Buna Vestire: Ziua Maicii Domnului, Femeia Absolută, cuminte și smerită, care a reîndumnezeit întreaga Fire.