Adaptarea la ora de iarnă poate dura 15 zile. Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm, potrivit medicilor

Adaptarea la ora de iarnă poate dura 15 zile. Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm, potrivit medicilor Sursa: Arhiva EVZ

Trecerea la ora de iarnă vine la pachet cu anxietate, creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Medicii vin cu o serie de sfaturi care ne ajută să ne adaptăm mai ușor la schimbare.

Majoritatea oamenilor se adaptează după 15 zile la ora de iarnă dar alții ajung să aibă probleme grave de sănătate. Mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni, a explicat Conf. Univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional; Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie).

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Leigh Prather | Dreamstime.com

Schimbarea orei duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Cum să ne adaptăm la ora de iarnă

Chiar dacă schimbarea orei este dificilă, specialiștii au găsit și soluții. Ei ne recomandă evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale. Este foarte important să petrecem mai mult timp în natură și să facem mișcare. Și alimentația sănătoasă joacă un rol important.

Din cauza acestor probleme, multe țări au renunțat la schimbarea orei. Și România are în plan să facă asta în viitorul apropiat.

În această dimineață, România a trecut la ora de iarnă, mai exact ora 4:00 a devenit ora 3:00.