Țările care au renunțat la schimbarea orei de iarnă. În această noapte, românii vor da ceasurile înapoi cu o oră
- Mădălina Dinu
- 29 octombrie 2022, 15:47
În scurt timp, România va trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult. Cu toate că Executivul European a propus în anii trecuți renunțarea la ora de iarnă, țara noastră a decis să nu adopte decizia.
Trecerea la ora de iarnă 2022 are loc în noaptea de sâmbătă, 29 octombrie, spre duminică, 30 octombrie 2022. România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive. În această noapte, românii vor trebui să-și dea ceasurile înapoi cu o oră. Ora 4:00 dimineața devine ora 3:00 dimineața.
Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Trecerea la ora de iarnă îi va afecta pe mulți dintre noi, dat fiind că organismului îi va lua ceva timp până se va adapta. Specialiștii în sănătate vorbesc despre stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, care se pot întinde pe mai multe zile, până la două săptămâni, de la schimbare.
Procesul de adaptare, mai dificil pentru cei mai sensibili
Conform unor studii, datând încă din 2016, procesul de adaptare ar putea fi mai dificil pentru cei mai sensibili. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii vor avea simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc pe distanțe mai lungi și trebuie să se adapteze diferențelor de fus ora. Aceștia vorbesc despre oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie.
Multe dintre aceste stări neplăcute se manifestă din din cauza modificării rutinei de funcționare a organismului. care se repetă în cicluri de 24 de ore. Ritmul circadian, așa cum este numit, este influențat de mulți factorii de mediu, precum expunerea la lumină și întuneric, și ne ajută să fim în stare de alertă ziua, să simțim când ne este foame și când trebuie să dormim.
Atunci când această rutină se menține neschimbată, organismul funcționează ca un ceas, însă în cazul modificărilor apar perturbări de bioritm.
Țările care nu vor mai schimbă ora
În 2022, 76 de țări respectă schimbarea orei, majoritatea în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, nu mai puțin de 106 țări din lume nu o aplică, majoritatea dintre ele din Asia și Africa. Dintre acestea, 65 de țări care inițial adoptaseră schimbarea orei au revenit între timp asupra măsurii, din diverse motive.
Rusia nu mai schimbă ora din 2011. Dmitri Medvedev a anunțat încetarea schimbării orei, măsură care era menită să facă economie de energie. Motivul invocat de acesta a fost acela de a-i proteja pe concetățenii săi „de stresul și bolile” cauzate de schimbarea orei.
Turcia a renunțat la trecerea de la ora de vară și la ora de iarnă în septembrie 2016. La vremea respectivă, guvernul a explicat, într-un context electoral, că vrea ca oamenii „să se bucure de soare mai mult timp”. Guvernul a vrut, de fapt, să mențină ora de vară pentru a beneficia de lumina zilei pe o perioadă mai lungă în timpul alegerilor care aveau loc la 1 noiembrie.
Această decizie nu a fost lipsită de consecințe. S-a produs un mic haos. Cum multe echipamente aveau actualizări automate de oră, smartphone-urile, smartwatch-urile și echipamentele electronice ale multor turci nu au ținut cont de politica locală și s-au setat la ora de iarnă. Schimbarea orei a fost introdusă pentru a economisi energie, dar unele țări au considerat că în epoca actuală nu mai este o măsură la fel de eficientă ca în anii 1970.
Africa de Sud, Tunisia, Egipt, China, Argentina și Ucraina au decis, astfel, să renunțe definitiv la această măsură, considerând că economia de energie care se face este nesemnificativă. În 2018, și Comisia Europeană a propus să se renunțe la această măsură începând cu 2021.
Diferitele țări ale Uniunii Europene nu s-au putut pune însă de acord: cele din nord (Finlanda, Danemarca, Țările de Jos etc.) doreau să rămână la ora de iarnă, cele din sud (Spania, Italia, Franța etc.) preferau ora de vară, iar altele, precum România, nu doreau să renunțe la schimbarea orei. Urma ca fiecare țară să-și anunțe preferința și apoi să se stabilească un nou calendar. Însă a intervenit pandemia și această problemă nu a mai fost scoasă pe tapet.