Evenimentul Zilei > Justitie > Acuzații de dictatură în CSM. Victor Alistar și Romeo Chelariu au fost dați afară din ședință
Acuzații de dictatură în CSM. Victor Alistar și Romeo Chelariu au fost dați afară din ședință

Acuzații de dictatură în CSM. Victor Alistar și Romeo Chelariu au fost dați afară din ședință

Reprezentanții Societății Civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au făcut o serie de acuzații grave la adresa forului din care fac parte.

Acuzații de dictatură în CSM. Astfel, Victor Alistar și Romeo Chelariu susțin că au vrut să participe la o ședință publică a Secției pentru Judecători, dar nu au fost lăsați. Cu alte cuvinte, li s-a trântit ușa în nas. Acest episod a avut loc chiar la CSM, forul care asigura buna funcționare a justiției din Românie.

„Informăm opinia publică cu privire la un fapt deosebit de grav petrecut astăzi, când a fost cenzurată participarea noastră la dezbaterile privind puncele înscrise pe ordinea de zi . Ni s-a refuzat participarea la ședință în contra prevederilor legale”, scriu cei doi membrii de drept ai CSM, într-un comunicat de presă.

Potrivit Constituției României, din CSM fac parte cu drepturi depline și doi reprezentanți ai societății civile. Aceștia votează și pot participa la toate ședințele ordinare și extraordinare ale CSM.

Au fost școși afară. Acuzații de dictatură în CSM

Victor Alistar și Romeo Chelariu au vrut să participe la ședința Comisiei pentru legislație și cooperare instituțională. Cei doi membrii CSM și-au anunțat interesul precum și faptul că vor participa la lucrările comisiei respective. Cu toate astea, când au ajuns, au fost informați că nu sunt doriți la lucrări și că ședința nu va începe până nu vor pleca.

„Am exprimat interesul de a participa la ședințele Comisiilor pregătitoare. Astfel încât să participăm la toate comisiile pe tematicile privind Comisia 1 și 2”, se mai arată în comunicat.

Motivul pentru care au fost scoși afară, deși sunt membrii cu drept deplin ai CSM, este unul de-a dreptul hilar. Celor doi li s-a comunicat că nici la ședințele Secției pentru Procurori, din cadrul CSM nu sunt invitați. Pe cale de consecință nu sunt doriți nici la ședința Secției pentru Judecători.

„În concret ni s-a refuzat participarea la ședință în contra prevederilor legale, ale regulamentului și chiar a Hotărârii 217/2021. Argumentul că nici la Comisiile pregătitoare pentru Secția de procurori nu suntem invitați este revoltător. Atâta vreme cât și o practică neconformă în acest sens nu poate să fie un argument pentru judecători de a nesocoti atât litera cât și spiritul legii”, mai susțin cei doi membrii ai CSM.