Evenimentul Zilei > Justitie > Societatea civilă, reprezentată în CSM prin DOI MEMBRI. Pe cine a ales SENATUL, prin vot secret și care sunt CONDIȚIILE
Societatea civilă, reprezentată în CSM prin DOI MEMBRI. Pe cine a ales SENATUL, prin vot secret și care sunt CONDIȚIILE

Societatea civilă, reprezentată în CSM prin DOI MEMBRI. Pe cine a ales SENATUL, prin vot secret și care sunt CONDIȚIILE

Plenul Senatului i-a ales luni, prin vot secret cu buletine, pe Victor Alistar şi pe Romeu Chelariu ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile.

Astfel, Victor Alistar a primit 78 de voturi pentru şi 43 împotrivă, iar Romeu Chelariu – 85 de voturi pentru şi 36 împotrivă, scrie agerpres.ro. Victor Alistar, o prezență frecventă în emisiunile Antena 3, a fost propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International România şi a fost susţinut de Asociaţia Magistraţilor din România. Romeu Chelariu a fost propus şi susţinut pentru CSM de Fundaţia "Camera de Arbitraj şi Mediere".

Din cei 12 candidaţi înscrişi, care au îndeplinit condiţiile legale şi au fost votaţi de plenul Senatului, doar Alistar şi Chelariu au întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Cei 12 candidaţi au fost: Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Romeu Chelariu, Florin Negoiţă, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Elena Iulia Ştefănescu, Radu Ioan Motica, Antonie Popescu, Florin Sandu, Artin Sarchizian, Aurelian Cătălin Trăistaru.

Condiții pentru a fi membru CSM din partea societății civile

Din CSM fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for pe baza unui raport întocmit de Comisia juridică.  Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin şapte ani în activitatea juridică, ce se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic.

Ce presupune procedura de alegere

CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

Procedura de alegere a doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM a fost reluată de Senat pe 13 martie, după ce senatorii nu au ales niciun candidat în şedinţa plenului din 7 martie. Nouă din cele 12 persoane înscrise în noiembrie 2016 şi-au depus din nou candidatura în primăvara acestui an.