Daniel Vighi, profesor şi scriitor timişorean, preşedinte al societăţii Ariergarda şi membru al Societăţii Timişoara, atrage atenţia că verdictul celor de la CNE, un organism înţesat de pesedişti, face parte dintr-un lung şir de abuzuri, aflat abia la început. „Este unul dintre noile abuzuri împotriva adevărului şi vor mai urma şi altele. Plagiatul este limpede, iar acei oameni din comisie nu au niciun principiu, s-au compromis. Victor Ponta ar trebui să îşi asume plagiatul, dar probabil nu va face asta. Chiar dacă respectiva comisie a spus că nu a plagiat, asta nu-l face mai puţin plagiator”, a declarat Daniel Vighi.
Petiţia academicienilor a strâns deja peste 14.000 de semnături. Iată textul integral:
Apel pentru demisia Primului Ministru al României
Cazul scandalos de plagiat al domnului Victor Ponta, prim ministrul României, obligă moral mediul academic şi asociaţiile civice interesate de calitatea învăţământului să declanşeze o dezbatere naţională care să se concretizeze printr-o reverificare drastică a tuturor tezelor de doctorat de după revoluţie. Cerem realizarea unui sistem centralizat de publicare pe internet a tuturor lucrărilor de licenţă şi de disertaţie pentru a putea fi apoi verificate. De asemenea, deoarece plagiatul evident al Primului Ministru aduce grave prejudicii învăţământului şi cercetării academice din România cerem demisia acestuia ca singură şansă de a putea începe cu adevărat, şi pe temelii morale, reclădirea şcolii româneşti. Invităm să se alăturare acestui protest toţi universitarii interesaţi în refacerea credibilităţii învăţământului universitar şi a reabilitării valorilor etice în societatea românească.
Societatea Tinerilor Universitari din România, Grupul de Reformă Universitară, Universitatea de Vest Timişoara, Asociaţia culturală Ariergarda, Timişoara,
Prof. univ. dr. Daniel Vighi,
Prof. univ. dr. Ciprian Vălcan,
Conf. univ. dr. Smaranda Vultur,
Conf. univ. dr. Viorel Marineasa