Evenimentul Zilei > Actualitate > România riscă din nou codul roşu pentru aviaţie
România riscă din nou codul roşu pentru aviaţie

România riscă din nou codul roşu pentru aviaţie

România poate intra din nou, de miercuri dimineaţă, sub incidenţa codului roşu pentru aviaţie, potrivit celor mai recente informaţii despre evoluţia norului de cenuşă vulcanică transmise, în această seară, de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

"Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit date de ultimă oră privind evoluţia norului de cenuşă produs de erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei. MET Office a actualizat hărţile privind evoluţia norului de cenuşă vulcanică, din care rezultă că, începând cu data de 21 aprilie, ora 9.00, România poate intra din nou sub incidenţa codului roşu pentru aviaţie", se arată într-un comunicat de marţi seară al MMP.
Sursa citată afirmă din nou că, având în vedere curenţii de aer şi traiectoriile acestora la altitudini mai mici de 2.000 de metri, în următoarele 24 de ore "este exclusă posibilitatea depăşirii concentraţiilor maxim admise de substanţe poluante pe teritoriul României.
A plecat un nor de cenuşă, vine altul
Norul de cenuşă vulcanică, provenită de la erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull şi care a paralizat traficul aerian din Europa timp de mai multe zile, a părăsit astăzi teritoriul României, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
O parte din nor se îndreaptă acum spre nordul Oceanului Atlantic, potrivit ANM.
Se apropie un al doilea val de cenuşă
Un al doilea val de cenuşă emisă de vulcanul Eyjafjallajokull se îndreaptă spre Europa, însă există şanse să evite România, a declarat directorul ANM, Ion Sandu agenţiei Mediafax.
Potrivit lui, al doilea val de cenuşă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a paralizat zilele trecute transportul aerian în toată Europa, inclusiv în România şi va circula la o altitudine mai mică.
"Este incorect să spunem al doilea nor, căci vulcanul Eyjafjallajokull emite neîncetat. Diferenţa este că cenuşa emisă în atmosferă este purtată din Islanda de curenţii de aer în trei direcţii, fie către nord, fie către vest, fie către sud-est, adică spre Europa", a spus Sandu.
"Nu ştim exact pe unde va trece. Ştim doar că s-a format şi că este purtat de curenţii de aer către Europa", a mai spus Sandu.
Norul a trecut fără efecte
Norul de cenuşă vulcanică nu afectat în niciun fel calitatea aerului în România şi nici pe cea a solului, potrivit secretarului de stat în Ministerul Mediului, Mircea Cotoşman.
El a explicat că datele obţinute din analizarea aerului au arătat că nu au fost depăşita limita de PM10 (particule materiale), care este pragul superior admis de Uniunea Europeană pentru calitatea aerului.
A fost analizată şi compoziţia precipitaţiilor şi concluzia a fost că nu plouat acid, a mai spus acesta. Astfel, nici calitatea solului nu a fost afectată.
Vulcanul continuă să degaje cenuşă
Trei cratere ale vulcanului în erupţie din Islanda degajau cenuşă în această dimineaţă, dar într-un volum mai mic decât în zilele precedente, a anunţat poliţia islandeză, relatează AFP.
Vulcanul a fost relativ calm noaptea trecută şi activitatea sub gheţarul Eyjafjallajokull nu a evoluat, potrivit comunicatului poliţiei. Cenuşa degajată s-a acumulat într-o creastă pe marginile vulcanului.
Poliţia islandeză nu a făcut referire la noul nor de cenuşă pe care autorităţile aeronautice britanice (NATS) au anunţat că l-au reperat aseară şi care se îndrepta spre Marea Britanie.
Contrar declaraţiilor NATS care evocă o intensificare a eruperii, specialiştii islandezi au precizat astăzi că vulcanul Eyjafjoll pare că se calmează şi produce mult mai puţină cenuşă.
Erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, începând de joi grave perturbări ale traficului aerian.
Spaţiul aerian românesc, închis sâmbătă din cauza norului de cenuşă, a fost redeschis de ieri. Mai multe companii au anunţat că au anulat, astăzi, unele curse către destinaţii interne şi externe.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.