Cel care a fost considerat drept regizorul cel mai longeviv din lume aflat în activitate a debutat la 23 de ani şi a realizat aproximativ 60 de pelicule. Ultimul lui film, "O Velho do Restelo", a avut premiera în 2014.

Născut la 11 decembrie 1908 în oraşul Porto, din nordul Portugaliei, Manoel Candido Pinto de Oliveira a fost fiul unui industriaş pasionat de cinematografie şi a urmat o parte din studii în Spania, înainte de a se implica, la numai 17 ani, în afacerile familiei sale. Iubitor de sport, mai ales de atletism şi înot, a fost şi pilot de curse, participând la mai multe competiţii.

La 20 de ani, el a apărut ca figurant într-un film mut, iar la 23 de ani a realizat primul său film, un documentar mut intitulat 'Douro, Faina Fluvial', referitor la viaţa muncitorilor de pe malurile fluviului care trece prin oraşul lui natal.

În 1933, a jucat în prima peliculă portugheză vorbită, "A Cançao de Lisboa", dar ulterior a preferat să rămână în spatele camerei, pentru mai multe documentare. A semnat un prim lung-metraj în 1942, 'Aniki-Bobo', după care a stat aproape două decenii departe de lumea cinematografului din cauza contextului politic şi a lipsei infrastructurii adecvate în perioada regimului lui Antonio Oliveria Salazar (1926-1974). Al doilea lung-metraj al său a fost realizat abia în 1963, 'Acto da Primavera".

Un punct de inflexiune în lunga lui carieră a fost în 1981, cu 'Francisca'. Din 1985, a lucrat în ritm de un film pe an şi a colaborat cu mari actori, precum Catherine Denueve, John Malkovich sau Marcello Mastroianni.

În anul 2008, înainte de a deveni centenar, cineastul a mărturisit că, pentru el, 'cel mai frumos cadou este acela de a continua să filmeze'. Ceea ce a şi făcut, ultima lui peliculă fiind prezentată la sfârşitul anului 2014, când împlinea 106 ani.