Evenimentul Zilei > Justitie > Debutul unei lupte de uzurăDebutul uzură. A început bătălia pe averea lui Dan Grigore Adamescu
Debutul unei lupte de uzurăDebutul uzură. A început bătălia pe averea lui Dan Grigore Adamescu

Debutul unei lupte de uzurăDebutul uzură. A început bătălia pe averea lui Dan Grigore Adamescu

Mirosul unei averi estimate la un miliard de euro stârnește ambiții colosale. Moartea miliardarului Dan Grigore Adamescu – proprietarul ziarului România liberă – și faptul că niciun testament nu a apărut, până în prezent, dă liber la speranțe fostei sale neveste, Carmen Palade

În 2016, instanța a decis desfacerea căsătoriei dintre cei doi, dar cu drept de apel. Culmea este că nevasta omului de afaceri ceruse o despăgubire morală de la acesta de 20 milioane de euro, dar nu a putut sau nu a vrut să achite taxa de timbru aferentă, așa că s-a ales doar cu 20.000 de lei. Carmen Palade a făcut apel și a cerut ca divorțul să fie considerat ca exclusiv din culpa lui Adamescu și nu comună, cum stabilise instanța de fond. Dacă ar mai fi trăit încă două luni, pînă în 8 martie, când era un nou termen al apelului, Adamescu ar fi putut fi considerat din nou, burlac. Asta pentru că atunci s-ar fi dat sentința definitivă în procesul de divorț.


FOTO; Alexander Adamescu FOTO: MEDIAFAXUn prilej de bârfe și de supoziții

Odată cu moartea miliardarului, practic, procesul încetează și, din punct de vedere juridic, Carmen Palade rămâne văduva oficială a defunctului om de afaceri, cu toate că, de trei ani, cei doi nu au mai avut nicio legătură. Adică o văduvă cu toate drepturile care îi revin, în lipsa unui testament. Aici este una dintre cheile problemei succesorale. Dacă nevasta lui Adamescu cerea, acum doi ani, doar 20 de milioane de euro de la partenerul ei de viață, acum situația s-a schimbat. Conform legii, Carmen Palade Adamescu ar avea dreptul la cel puțin jumătate din avere, dacă se dovedește că a participat la facerea ei. Eventual și o parte din restul rămas, în funcție de decizia instanței și interpretarea legii, ceea ce înseamnă că fiul miliardarului din prima căsătorie, Alexander Adamescu ar rămâne doar cu o parte mai mică din moștenire. Lucru care, evident, îl nemulțumește atât pe el, cât și pe sora defunctului.


FOTO: Carmen Palade Adamescu FOTO: AGERPRESAmistițiu mortuar

Primul pas în acest război, care va fi cu siguranță unul de durată și de uzură l-a făcut văduva, în sensul că s-a grăbit să meargă la IML, cu zece gărzi de corp, și să încerce să ridice trupul soțului de care voia să scape când era în viață. Fapt care a stârnit indignarea lui Alexander Adamescu și a soției sale. Medicii de la IML au acordat până la urmă soției și sorei decedatului dreptul de a-și îngropa ruda. S-a speculat că un alt element surpriză în ecuația succesorală ar fi și Rani, băiatul intr-o primă căsătorie a lui Carmen Palade. Atât doar că, se pare, Adamescu nu l-a înfiat pe fiul adoptiv și, în concluzie acesta nu are dreptul la niciun fel de moștenire.

Cadouri de 40 de milioane de euro: șase vile, un hotel și mașini de lux

Din documentele depuse la instanţă, rezultă că, în timpul căsătoriei, Dan Adamescu i-a făcut cadouri lui Carmen Palade în valoare de cel puţin 40 de milioane de euro. De exemplu, i-a cumpărat șase vile în zona Primăverii, dar și Hotelul „Rex” din Mamaia. Plus câteva mașini de lux, cum ar fi Lamborghini și Rolls Royce. Și hotelul, dar și bolizii respective au ajuns pe mâna lui Rani Adamescu, cunoscut pentru frecventele sale apariții în tabloide. Pe lângă aceste proprietăţi, Carmen Palade a mai primit bijuterii și tablouri. „Toate bunurile pe care le-a dobândit în acest regim de separare de bunuri au fost obţinute exclusiv prin contribuţia mea personală, iar atunci când contribuţia nu a fost directă, ea a fost indirectă, respectiv din resurse bănești obţinute de către Carmen Palade urmare a activităţilor desfășurate prin societăţile pe care le controlez, dar în profit propriu”, au arătat avocații lui Dan Adamescu în instanţă.

Cătălin Dancu: „Alexander va continua procedura de divorț”

Avocatul Lui Alexander Adamescu, Cătălin Dancu, a declarat că procedura de divorţ va continua în 8 martie, când a fost stabilită data apelului, după ce atât Dan Adamescu, cât şi fosta soţie a acestuia au contestat decizia din 7 iunie 2016, a Judecătoriei Sectorului 1, de desfacere a căsătoriei, din culpă comună. Instanţa a anulat atunci cererea de partaj formulată de soţia lui Adamescu, întrucât aceasta nu a depus taxa de timbru pentru partea din averea omului de afaceri cerută la partaj. „8 martie este data apelului pentru divorţ, ambele părţi au făcut apel. Era vorba de o culpă comună, urmează ca părţile să stabilească în final dacă rămâne o culpă comună sau nu. Din ce am discutat cu Alexander ştiu că, potrivit legii, el va prelua această responsabilitate pe care legea i-o dă, ca în locul tatălui să continue procedura de divorţ. Dacă rămâne culpa comună, soţia supravieţuitoare va obţine o pătrime din moştenire. Dacă nu, şi va fi contraexpertiză, nu va obţine nimic”, a precizat, optimist, avocatul.