Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, prin acelasi act de sesizarea transmis Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai fost trimis in judecata si colonelul in rezerva Vasile Constantin, fost ofiter I in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sub acuzatia de comitere a infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa la infractiunea de omor calificat si omor deosebit de grav, fapte aflate in concurs real.

Procurorii sustin ca Mihai Chitac, Gheorghe Andrita si Dumitru Costea au determinat, in data de 13 iunie 1990, subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor, actiune in urma careia a rezultat decesul prin impuscare a doua persoane si punerea in pericol a vietii altora, faptele fiind comise de catre militari, fara vinovatie, si constituie participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.

Fata de Ion Iliescu, urmarirea penala a fost inceputa prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 31 raportat la art. 176 din Codul Penal, constand in aceea ca, la data de 13 iunie 1990, a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moarte si ranirea prin impuscare a mai multor persoane.

In ceea ce priveste alte fapte savarsite in imprejurari diferite decat cele expuse in rechizitoriu, respectiv pentru cele peste o mie de persoane retinute de fortele de ordine, cu concursul minerilor, precum si pentru celelalte doua victime ucise prin impuscare sau ranite cu arme de foc sau in alt mod, cercetarile se efectueaza intr-un alt dosar aflat in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare, mai precizeaza comunicatul Ministerului Public.