A DISPĂRUT piatra care avea gravată cetatea Timișoarei

A DISPĂRUT piatra care avea gravată cetatea Timișoarei

Piatra de macadam din Piața Unirii, care avea pe ea gravată vechea cetate a Timișoarei a dispărut, luni seara, din Piața Unirii. Aici au început lucrările de refacere a pieței și macadamul este ridicat.

Despre dala de piatră desenată din Piața Unirii se crede că este veche de 200 de ani şi că ar reprezenta cetatea Timişoarei din acea perioadă, refăcută de habsburgi în stil Vauban (o fortăreaţă-bastion cu formă stelară). Istoricul timişorean Ioan Haţegan explică însă că această dală este creaţia arhitectului Şerban Sturdza şi a fost montată în piaţă în anii 80. În aceeași perioadă au început lucrările pentru reabilitarea Palatului Baroc, finalizate mai bine de un deceniu mai târziu. Măsură anti-furt

Luni după-amiaza, muncitorii Romprest - compania care se ocupă de reabilitarea centrului vechi al Timișoarei - au fost chemați să astupe o groapă din care se extrăsese piatra desenată. Aura Junie, șefa Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Timișoara a confirmat că piatra desenată a fost ridicată la cererea ei. ”Am cerut să fie ridicată piatra de acolo. Fiind  în locul unde este acum parcarea și având în vedere că au început lucrările de scoatere a macadamului, am vrut să fiu sigură că nu ne vom trezi cu ea furată”, a declarat Aura Junie.

Ne puteți urmări și pe Google News