A 34-a zi de război. Alertă în Rusia, după ce un obuz a lovit o tabără militară. Pentagonul avertizează: „Nu ne amăgim”. Bilanțul morților crește. FOTO/UPDATE

A 34-a zi de război. Alertă în Rusia, după ce un obuz a lovit o tabără militară. Pentagonul avertizează: „Nu ne amăgim”. Bilanțul morților crește. FOTO/UPDATE Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Este a treizeci și patra zi de război în Ucraina. Delegațiile țărilor aflate în conflict militar se întâlnesc, marți, la Istanbul, în Turcia, pentru ultima rundă de negocieri. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este momentul să „așteptăm rezultate solide” în urma discuțiilor de pace. Între timp, Ucraina contraatacă - oficiali militari afirmă că forțele armate au lansat contraofensive împotriva forțelor rusești în regiunea Kiev, precum și în sudul țării. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

Pentagon: Amenințarea la adresa Kievului nu s-a încheiat

UPDATE 27: În ciuda schimbării atenției către regiunea Donbas din estul Ucrainei, Rusia continuă să reprezinte o amenințare pentru Kiev, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby spune că este probabil ca Rusia să își fi schimbat obiectivul ca urmare a eșecului de a cuceri rapid capitala Ucrainei - despre care susține că a fost un obiectiv cheie al operațiunilor rusești.

Kirby adaugă că, în timp ce „un număr mic” de trupe rusești s-au îndepărtat de Kiev, Pentagonul consideră că este vorba de o „repoziționare”, mai degrabă decât de o retragere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu ne amăgim - și nimeni nu ar trebui să se amăgească - cu afirmația recentă a Kremlinului că va reduce brusc și pur și simplu atacurile din apropierea Kievului. Aceasta nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit. (Rusia - n.r.) continuă să aplice brutalități masive asupra țării, inclusiv asupra Kievului chiar și astăzi, și continuă atacurile aeriene”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 26: Localnicii din Mykolaiv au spus că bombardarea unei clădiri a administrației locale a avut loc imediat după o scurtă perioadă de „calm relativ”, ceea ce ar însemna „câteva zile fără explozii și împușcături în oraș”.

Această seninătate temporară a fost atât de liniștitoare încât autoritățile locale au încurajat întreprinderile locale să se redeschidă și să își reia activitatea. Însă în această dimineață, o rachetă de croazieră a lovit un bloc de nouă etaje care adăpostea administrația regiunii Mykolaiv.

Sursă: Serviciul de stat pentru situații de urgență al Ucrainei

„Este pur și simplu oribil”, spune Nina, o vânzătoare la o băcănie unde geamurile de sticlă au fost distruse din cauza exploziei. „Dar lucrul important este că suntem în viață. Vom repara toate acestea”, adaugă ea.

Sursă: Serviciul de stat pentru situații de urgență al Ucrainei

Atacul din orașul-port de la Marea Neagră a avut loc cu câteva ore înainte de începerea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina pe cealaltă parte a mării, la Istanbul. Pentru localnici, acesta aruncă îndoieli asupra naturii „progresive” a negocierilor de pace.

UPDATE 25: În regiunea Zaporozhye, rușii au răpit-o pe jurnalista ucraineană Irina Dubchenko, a declarat șeful Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina. Ea a fost dusă la Donețk „pentru a desfășura acțiuni de investigație”. Irina a ascuns la ea acasă un militar Ucraina grav rănit.

Sursă: Twitter

UPDATE 24: Agenția de presă TASS raportează că un obuz a lovit o tabără militară în regiunea Belgorod din Rusia. Potrivit sursei citate, patru militari au fost răniți. Autoritățile locale nu raportează nicio victimă civilă.

UPDATE 23: Locuitorii orașului Belgorod din Rusia raportează o explozie în apropiere de satul Oktyabrsky. Acesta se află la aproximativ 12 kilometri de granița cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat informațiile legate de explozii, fără a preciza, însă, ce s-a întâmplat, potrivit Kyiv Independent.

Luptele continuă în jurul suburbiilor Kievului

UPDATE 22: Luptele intense au continuat marți după-amiază în jurul suburbiilor Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului, în ciuda anunțurilor oficialilor ucraineni și ruși potrivit cărora Moscova și-ar retrage unele unități atât din capitală, cât și din Cernihiv.

O echipă CNN care a vizitat o zonă rezidențială din apropierea liniei frontului (la 5 km de Irpin) în partea de est a capitalei, a transmis că a auzit sunete puternice și frecvente de artilerie care atacau regiunea. De asemenea, au putut fi auzite sporadic sisteme de lansare a mai multor rachete. În centrul orașului, sirenele de raid aerian și trosnetele de artilerie au putut fi auzite, de asemenea, cu aceeași intensitate și frecvență ca în zilele precedente.

La un punct de control din apropiere, un membru al forțelor ucrainene de apărare teritorială, Yuryi Matsarski, a declarat pentru CNN că nu există nicio schimbare în prezent din partea rușilor față de acum 24 de ore.

„(Au fost bombardamente - n.r.) tot timpul ieri. Au fost multe bombardamente noaptea și, de asemenea, astăzi dimineața și chiar acum, seara. Din câte am înțeles, nicio țintă nu a fost lovită aici, în Kiev, așa că sistemul nostru antirachetă își face treaba cât mai bine”, a spus Yuryi Matsarski pentru sursa citată.

Locuitorii cu care a vorbit CNN au declarat că sunt suspicioși în legătură cu anunțul Rusiei că își retrage o parte din forțele sale din regiune, adăugând că nu se poate avea încredere în Moscova.

UPDATE 21: Cel puțin 12 persoane au fost ucise și 33 au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra biroului guvernatorului militar regional din regiunea Mykolaiv, din sud-vestul Ucrainei, a anunțat, marți, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

UPDATE 20: Numărul persoanelor despre care se știe că au murit în atacul cu rachete rusești asupra unei clădiri guvernamentale din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a crescut de la șapte la nouă, potrivit autorităților ucrainene.

„Potrivit informațiilor disponibile în prezent, nouă persoane au fost ucise și 28 au fost rănite”, a transmis biroul procurorului regional.

Ce părți din Ucraina controlează trupele rusești?

UPDATE 19: După cum am relatat anterior, Rusia spune că va „reduce drastic” atacurile asupra Kiev și Cernihiv. Trupele rusești au avansat, însă, spre capitală, dar au fost respinse de forțele ucrainene în afara orașului, potrivit BBC.

Această hartă arată ce părți ale Ucrainei se află în prezent sub controlul Rusiei - și unde Ucraina contraatacă.

Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului

UPDATE 18: Marea Britanie și SUA au îndemnat la prudență, după ce Rusia a declarat că va „reduce drastic” atacurile din Kiev și Cernihiv. Președintele Joe Biden a încurajat aceeași stare de spirit, spunând: „Nu interpretez nimic până nu văd care sunt acțiunile lor”.

„Vom vedea dacă vor duce la îndeplinire ceea ce sugerează. Există negocieri care au continuat astăzi, una în Turcia și altele. Am avut o întâlnire cu șefii de stat ai celor patru aliați din NATO - Franța, Germania, Statele Unite și Marea Britanie - și pare să existe un consens... să vedem ce au de oferit”, a spus Joe Biden reporterilor, după ce s-a întâlnit cu premierul Lee Hsien Loong din Singapore.

Experții britanici donează un kit de dezamorsare a bombelor

UPDATE 17: Ministerul ucrainean de Interne a declarat că forțele de poliție ucrainene au primit echipament specializat de la tehnicienii britanici specializați în explozibili, care urmau să îi instruiască în Marea Britanie înainte de invazia Rusiei.

Kitul include echipamente pentru neutralizarea dispozitivelor explozive și truse de prim ajutor.

„Din proprie inițiativă și pe propria cheltuială, băieții din Marea Britanie împreună cu colegii lor au colectat echipamente... pentru noi. Le suntem foarte recunoscători băieților pentru ajutorul lor”, a spus Volodymyr Khomenko, șeful Serviciului de explozibili al poliției naționale.

UPDATE 16: Statul Major din Ucraina a anunțat că trupele ucrainene au distrus un vehicul blindat rusesc Kamaz Typhoon. Vehiculele Kamaz Typhoon protejate împotriva ambuscadelor și rezistente la mine (MRAP) se numără printre cele mai bune arme ale armatei ruse.

UPDATE 15: Un oficial american a declarat pentru BBC că unele forțe rusești se îndepărtează de capitala ucraineană.

„Da, am văzut că rușii au început să se îndepărteze de Kiev. Dar avem puțină încredere în acest stadiu că aceasta marchează o schimbare semnificativă sau o retragere semnificativă. Rușii continuă să bombardeze Kievul cu lovituri aeriene. Timpul va spune totul”, a declarat oficialul american, sub protecția anonimatului.

Polonia va interzice importurile de cărbune rusesc

UPDATE 14: Polonia a aprobat un proiect de lege care interzice importul de cărbune rusesc, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller. Țara și-a îndemnat partenerii din Uniunea Europeană să impună un embargo asupra achiziționării de energie rusă, dar nu a reușit să-i convingă să facă acest lucru. Muller spune că guvernul nu mai poate aștepta UE, așa că a decis să acționeze unilateral.

Polonia este cel mai mare producător de huilă din UE, dar minele sale nu produc cantități suficiente de cărbune cu bulgări mai mari, utilizat pentru încălzirea locuințelor, școlilor și spitalelor. Unele centrale termice ard, de asemenea, cărbune rusesc.

În 2020, Polonia a cumpărat trei sferturi din cele 12,8 milioane de tone de cărbune pe care le importa din Rusia.

La începutul acestei luni, premierul Mateusz Morawiecki a declarat că a purtat discuții cu omologul său australian despre cumpărarea de cărbune din Australia.

Primarul Cernihiv: „Doar timpul va arăta cât adevăr există...”

UPDATE 13: Timpul va spune dacă Rusia intenționează într-adevăr să reducă operațiunile de luptă din jurul Kievului și al orașului Cernihiv din nordul țării, a declarat primarul orașului Cernihiv.

La începutul zilei de astăzi, Moscova a anunțat că va „reduce drastic” operațiunile de luptă în aceste zone pentru a „stimula încrederea reciprocă”.

Primarul orașului Cernihiv, Vladyslav Atroshenko, a declarat pentru BBC că anunțul ar fi o veste bună dacă „ai putea avea încredere în cel puțin un cuvânt al rușilor”.

Atroshenko a declarat, luni, că Rusia a efectuat „bombardamente inumane de artilerie” asupra mai multor zone rezidențiale, adăugând că unele persoane au fost ucise și 35 au fost spitalizate.

Cernihiv a fost aproape complet încercuit de forțele rusești și a rămas fără electricitate, gaz sau apă curentă. Zeci de mii de locuitori au rămas blocați.

Atroshenko a adăugat: „Și de multe ori rușii spun un lucru, dar de fapt se întâmplă un lucru diferit. Doar timpul va arăta cât adevăr este în aceste cuvinte. Noi tratăm aceste cuvinte cu multă prudență în acest moment”.

UPDATE 12: În regiunea Rivne încă se stinge incendiul care a izbucnit noaptea trecută, după ce o rachetă a lovit un depozit de petrol. Pentru stingerea focului au intervenit cel puțin 67 de pompieri.

Rușii au bombardat aeroportul din Starokostiantinov

UPDATE 11: Trupele ruse au atacat aerodromul din Starokonstantinov, din regiunea Khmelnytsky. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Nikolai Melnichuk. Potrivit acestuia, nu s-au înregistrat victime, dar stocurile de combustibil au fost distruse.

„Astăzi, 29 martie, agresorul rus a lovit aeroportul din Starokostiantinov. Am fost atacați cu rachete încă din prima zi de război, dar astăzi, după cum mulți ați putut vedea și auzi, atacul a fost foarte grav și a provocat pagube considerabile.

Din fericire, Forțele Armate și, evident, Dumnezeu, au grijă de noi, să nu fie victime omenești. Dar inamicul a distrus complet toate proviziile de combustibil pe care le avem, cu puteri mari, adunate ca rezervă strategică.

Așadar, rog pe toți cei care pot ajuta cu achiziționarea combustibilului să contacteze consiliul local sau pe mine. Asistența dumneavoastră este apreciată anticipat în abordarea acestei probleme foarte importante pentru siguranța întregii noastre comunități!”, a transmis primarul Nikolai Melnichuk.

UPDATE 10: Șeful Consiliului Local Golopristan a fost răpit pe data de 28 martie, a anunțat Parchetul General al Ucrainei.

„În baza procedurii Procuraturii Regionale Herson au fost pornite demersuri penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război (c. Secolul 1 438 î.Hr. al Ucrainei). Potrivit anchetei, la 28 martie 2022, militarii Forţelor Armate Ruse, ameninţând cu arme de foc, l-au răpit şi ţinut ostatic pe şeful Consiliului Local Golopristan. În prezent, se iau toate măsurile posibile și adecvate pentru stabilirea circumstanțelor evenimentului și a persoanelor implicate”, a transmis Parchetul General al Ucrainei într-un comunicat de presă.

UPDATE 9: Promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei nu reprezintă o încetare a focului, a declarat principalul negociator al Moscovei în discuțiile cu Ucraina.

„Aceasta nu este o încetare a focului, dar este aspirația noastră de a ajunge treptat la o dezescaladare a conflictului cel puțin pe aceste fronturi”, a declarat Vladimir Medinski într-un interviu acordat agenției de presă TASS.

Marea Britanie reține pentru prima dată un superyacht

UPDATE 8: Marea Britanie a ordonat prima reținere a unui superyacht în apele britanice, a anunțat Guvernul. Potrivit acestuia, iahtul de 38 de milioane de lire sterline, numit Phi, este deținut de un om de afaceri rus necunoscut. Proprietatea sa este „bine ascunsă în mod deliberat”, a mai transmis Executivul britanic.

Secretarul de stat pentru transporturi, Grant Shapps, a declarat că această măsură este „un avertisment clar și dur pentru Putin și acoliții săi”.

Marea Britanie a introdus deja o serie de sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

Phi a fost identificat pentru prima dată ca fiind potențial deținut de ruși la 13 martie. Guvernul britanic a precizat că firma pe numele căreia este înregistrată nava are sediul în insulele St Kitts și Nevis și că aceasta purta steaguri malteze pentru a-și ascunde originile.

Iahtul lung de 58,5 m (192 ft) este al treilea cel mai mare construit de constructorul Royal Huisman și include ceea ce constructorii numesc o „pivniță de vinuri infinită” și o piscină cu apă dulce brevetată.

UPDATE 7: Noi imagini de la bombardamentul asupra clădirii administrative din Mykolaiv.

UPDATE 6: Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât rachetele rusești care vizau Lviv. În seara zilei de 28 martie, forțele armate ale Ucrainei au doborât două rachete de croazieră trase din Belarus spre orașul Lviv.

„Țintele au fost distruse de unitățile de rachete antiaeriene la aproximativ 30 de kilometri de oraș”, se arată în raportul emis marți de către Comandamentul Forțelor Aeriene.

UPDATE 5: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că „principalele sarcini ale primei etape a operațiunii speciale a Federației Ruse au fost finalizate, iar acest lucru ne permite să ne concentrăm eforturile principale pe atingerea obiectivului principal - eliberarea Donbasului”.

„În primul rând, despre desfășurarea operațiunii militare speciale a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. În general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost îndeplinite. Potențialul de luptă al forțelor armate ucrainene a fost redus semnificativ, ceea ce permite concentrarea atenției principale și a eforturilor principale asupra atingerii obiectivului principal - eliberarea Donbasului”.

Potrivit șefului Ministerului rus al Apărării, ocupanții „au obținut supremația aeriană, au distrus practic forța aeriană a Ucrainei și sistemul său de apărare aeriană”.

Serghei Șoigu a mai spus că Forțele navale ale Ucrainei „au încetat să mai existe”.

Schimbare „majoră” de strategie: Rusia începe să retragă unele forțe din apropierea capitalei Kiev

UPDATE 4: După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis „reducerea drastică” a ostilităților în direcțiile Kiev și Cernihiv, Statele Unite observă deja aceste mișcări în curs de desfășurare - o schimbare majoră de strategie, potrivit a doi înalți oficiali americani.

Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice de batalioane rusești (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele rusești se retrag acum în unele zone din nord pentru a se concentra pe câștigurile din sud și est.

SUA evaluează că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și de artilerie asupra capitalei, a declarat unul dintre oficiali. Oficialii americani avertizează că Rusia ar putea oricând să se retragă din nou, dacă condițiile de luptă o permit.

Mișcarea urmează discuțiilor de pace între delegațiile ruse și ucrainene, care au avut loc marți la Istanbul.

În opinia SUA, nu este vorba de o ajustare pe termen scurt pentru a se regrupa, ci de o mișcare pe termen mai lung, pe măsură ce Rusia se confruntă cu eșecul de a avansa în nord. Oficialul a declarat că o consecință care preocupă SUA este menținerea aliaților europeni uniți în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta un acord de pace care să pună capăt luptelor.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene spune că președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta să separe Ucraina în două - precum situația Coreei de Nord și Coreei de Sud.

Generalul de brigadă Kyrylo Budanov, șeful Agenției de Informații a Apărării din Ucraina, a declarat că operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și că acum este imposibil pentru armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean. Războiul lui Vladimir Putin s-a concentrat acum asupra sudului și estului țării, a spus el.

Ucraina ar accepta să adopte un statut de neutralitate

UPDATE 3: Mai multe informații privind negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia care au loc astăzi la Istanbul. Ucraina a declarat că ar adopta statutul de neutralitate - una dintre principalele cerințe ale Rusiei - în schimbul unor garanții de securitate, au declarat membrii delegațiilor celor două țări.

Statutul de neutralitate ar însemna că Ucraina nu va adera la nicio alianță militară, cum ar fi NATO, și nici nu va găzdui baze militare. Polonia, Israel, Turcia și Canada ar putea fi printre potențialii garanți de securitate pentru Ucraina.

Propunerile ar include, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate și ar intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, a declarat Ucraina.

Negociatorii săi au declarat că există suficient material în actualele propuneri ucrainene pentru a justifica o întâlnire între Zelensky și președintele rus Vladimir Putin, adăugând că așteaptă răspunsul Rusiei.

Ucrainei i s-a oferit anterior o cale de aderare la NATO, căreia Rusia i se opune cu înverșunare.

Rusia ar reduce activitatea în jurul Kievului și Cernihivului

UPDATE 2: Viceministrul rus al apărării, Alexander Fomin, afirmă că Rusia va „reduce radical” activitatea militară în afara Kievului și a Cernihivului, potrivit agenției de știri TASS.

Se pare că forțele rusești au stagnat în această zonă - nu cu mult timp în urmă, Ministerul britanic al Apărării a transmis că forțele ucrainene au reușit să-i respingă pe ruși de pe o serie de poziții. Instituția guvernamentală a arătat că Rusia a rămas o amenințare serioasă pentru Kiev din cauza capacității sale de atac.

Orașul Cernihiv, aflat sub asediu în nordul țării, a rămas, marți, sub focul rusesc, potrivit oficialilor ucraineni. Primarul orașului estimează că 400 de locuitori au fost uciși aici de la începutul războiului până în prezent.

Sursă: Captură/ Institutul pentru Studiul Războiului

UPDATE 1: Mai multe informații referitoare la bombardamentul din Mykolaiv. Autoritățile au confirmat că trei persoane au fost ucise și 22 au fost rănite în atacul care a demolat secțiunea centrală a clădirii.

Pompierii continuă să lucreze la fața locului.

Știre inițială: Au existat multe speculații cu privire la cerințele Rusiei în cadrul negocierilor de pace organizate în cea de-a treizeci și patra zi de război în Ucraina, care au debutat la Istanbul. Potrivit Financial Times, Rusia a renunțat la solicitarea privind „denazificarea” țării și este pregătită să îi permită să adere la Uniunea Europeană atâta timp cât nu se aliniază din punct de vedere militar la NATO,

Ziarul citează patru persoane apropiate discuțiilor, potrivit cărora un posibil acord ar implica ca Ucraina să renunțe la demersul său de aderare la NATO în schimbul unor garanții de securitate. Dar nu se discută despre cele trei cereri inițiale ale Rusiei privind denazificarea, demilitarizarea sau protecția juridică a limbii ruse, afirmă FT.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa nu face „schimb de oameni, pământ sau suveranitate”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile nu au condus până acum la progrese substanțiale.

A 34-a zi de război. Oficialii ucraineni, sfătuiți să nu bea și să nu mănânce la negocierile cu oficialii ruși

Chiar înainte de începerea discuțiilor de la Istanbul, ministrul de externe i-a sfătuit pe membrii delegației care s-au deplasat la negocieri „să nu mănânce sau să bea nimic și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață”, potrivit unor declarații făcute în timpul unui interviu acordat canalului de știri ucrainean Ukrayina 24.

Avertismentul a venit după presupusa otrăvire a miliardarului rus Roman Abramovici și a negociatorilor ucraineni la începutul acestei luni, în cadrul negocierilor de pace de la granița dintre Ucraina și Belarus.

Există un oarecare scepticism cu privire la presupusa otrăvire, iar un oficial american anonim a fost citat de Reuters spunând că serviciile de informații au sugerat că simptomele bărbaților s-au datorat unor factori „de mediu”, nu otrăvirii.

Abramovici a fost surprins la negocieri, în imagini difuzate de presa internațională. Agenția rusă de știri RIA a distribuit pe canalul său Telegram o fotografie în care Roman Abramovici arată bine la discuțiile de la Istanbul.

O sursă apropiată lui Abramovici a declarat pentru BBC că acesta și-a revenit și că se concentrează asupra negocierilor pentru a încerca să pună capăt războiului.

Natura exactă a poziției sale în cadrul negocierilor este neclară, dar un purtător de cuvânt al oligarhului a declarat anterior că influența sa a fost „limitată”.

Clădire administrativă din Mykolaiv, bombardată

Marți, guvernatorul orașului Mykolaiv, din sudul țării, a anunțat că o rachetă a lovit o clădire administrativă. Potrivit AFP, Vitaly Kim a declarat că majoritatea persoanelor din interiorul clădirii „au scăpat în mod miraculos”, dar mai mulți civili și soldați sunt de negăsit.

Sursă: Captură/ Institutul pentru Studiul Războiului

Mai târziu, Vitaliy Kim a postat o fotografie care arată o gaură imensă într-un bloc turn. Autoritățile spun că 17 persoane au fost eliberate dintre dărâmături, dar altele sunt încă dispărute - majoritatea civili. Guvernatorul Kim a declarat că se fac cercetări în urma distrugerilor.

„Clădirea administrației regionale a fost lovită, jumătate din clădire a fost distrusă. În ceea ce privește oamenii și victimele, suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu și majoritatea au scăpat în mod miraculos, nu știu cum. Acum sunt opt civili pe care sperăm să îi scoatem din dărâmături”, a declarat guvernatorul Mykolaiv.

Mykolaiv, un oraș portuar, este asaltat de săptămâni întregi de către forțele armate ruse.

Cum avansează forțele ruse în Ucraina

La începutul zilei de astăzi, Institutul pentru Studiul Războiului a constatat că forțele rusești nu și-au abandonat obiectivul de a cuceri capitala Kiev, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că se vor concentra asupra estului Ucrainei. Ultimul raport al institutului citat arată că:

  • forțele armate ucrainene au recucerit Irpin, la nord-vest de Kiev, iar contraatacurile ucrainene din jurul capitalei vor zădărnici probabil operațiunile rusești de încercuire a acesteia;
  • forțele rusești au fost blocate în nord-estul Ucrainei și nu au desfășurat operațiuni ofensive asupra orașelor Cernihiv, Sumy sau Harkov în ultimele 24 de ore;
  • eforturile de recrutare ale Rusiei ar putea fi incapabile să furnizeze trupe rusești pregătite pentru operațiuni de luptă pentru o perioadă de timp; rezerva de înlocuitori instruiți a Rusiei rămâne redusă, iar noii recruți vor avea nevoie de luni pentru a fi pregătiți pentru operații;
  • probabil că armata rusă a desfășurat deja cea mai mare parte a rezervelor sale în Ucraina; unități nespecificate continuă să fie desfășurate în regiune, dar oficialii au observat o „scădere semnificativă a intensității traficului din adâncurile Federației Ruse”;
  • forțele ucrainene spun că forțele rusești se regrupează pentru a relua operațiunile majore de capturare a întregii regiuni Donețk și Luhansk.

Șeful AIEA participă la o misiune de securitate nucleară

În altă ordine de idei, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina pentru discuții cu oficiali guvernamentali de rang înalt cu privire la asigurarea securității și siguranței siturilor nucleare ale țării.

Rafael Mariano Grossi urmează să ofere asistență tehnică urgentă - inclusiv trimiterea de experți în locuri cheie - în încercarea de a evita riscul unui accident.

„Conflictul militar pune centralele nucleare ucrainene și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că acestea pot continua să funcționeze în condiții de siguranță și securitate și pentru a reduce riscul unui accident nuclear”, a declarat Grossi.

Au existat temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare ucrainene în timpul conflictului militar. La începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporizhzhia după bombardamentele rusești din apropierea instalației, iar la centrala de la Cernobîl au fost întrerupte liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.