Evenimentul Zilei > Social > Aproape 130.000 de românce fac AVORT, anual. Statul dă 5 MILIOANE de euro pe avorturi
Aproape 130.000 de românce fac AVORT, anual. Statul dă 5 MILIOANE de euro pe avorturi

Aproape 130.000 de românce fac AVORT, anual. Statul dă 5 MILIOANE de euro pe avorturi

Deşi România se află pe locul şase în lume la numărul de avorturi, statul continuă să aloce sume de zece ori mai mari pentru întreruperea sarcinilor nedorite, decât pentru prevenirea apariţiei acestora.

Potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice (IPP), în fiecare zi, în România, aproape 400 de femei recurg la întreruperi de sarcină, dintr-un total de peste cinci milioane de femei fertile. Astfel, în decursul unui an, numărul femeilor care fac avort ajunge la 128.000.
Cât costă un avort
Pentru o întrerupere de sarcină, o româncă ar trebui să plătească medicului ginecolog aproximativ 450 de lei, la care se adaugă costurile logistice făcute din bugetul public al unităţilor medicale de stat. Paradoxal, Ministerul Sănătăţii alocă cinci milioane de euro anual pentru întreruperile de sarcină şi doar 500.000 de euro pentru prevenirea sarcinilor nedorite, adică pentru cumpărarea de contraceptive şi încurajarea planningului familial, metode care ar scădea direct numărul femeilor aflate în situaţia de a face avort.
Programele de contracepţie, gestionate inadecvat
Conform aceluiaşi studiu al IPP, cifrele statistice în baza cărora se hotărăsc măsurile de politică publică sunt eronate, deoarece cabinetele private, deşi obligate prin lege să ţină o evidenţă a întreruperilor sarcinilor nedorite, nu comunică situaţiile reale către Direcţiile de Sănătate. Prin urmare, statul român nu are un control asupra tuturor unităţilor medicale care oferă servicii de avort. Acest fapt face ca şi fondurile alocate contracepţiei să fie ineficient stabilite şi gestionate. 49% dintre femeile fertile din România au declarat, într-un sondaj realizat în anul 2012 de către IPP, că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii. De asemenea, 84% dintre femei consideră că Statul trebuie să se implice mai mult în prevenirea sarcinilor nedorite.
Prevenirea sarcinilor nedorite se poate realiza prin lărgirea accesului femeilor la servcii de planificare familială, precum şi printr-o distribuire mai eficientă de produse contraceptive. Există, la ora actuală, mai multe programe naţionale de contracepţie pe care statul ar trebui să le susţină prin politici publice proactive, precizează IPP, într-un comunicat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.