Cercetătorii de la Cambridge propun interzicerea halbelor de bere pentru sănătatea publică

Cercetătorii de la Cambridge propun interzicerea halbelor de bere pentru sănătatea publică Halbă de bere. Sursa foto: AIAC Interactive Agency/ Pixabay

O descoperire alarmantă a determinat cercetătorii de la Universitatea Cambridge să solicite guvernului britanic să interzică servirea halbelor de bere, pentru a diminua consumul de alcool în țară.

O cercetare recentă a arătat că vânzările de bere au scăzut cu 10% atunci când pub-urile au înlocuit halbele cu pahare de dimensiuni mai mici, de două treimi.

Halbele de bere, interzise pentru a reduce consumul de alcool

Cercetătorii au susținut că această măsură ar putea avea un efect semnificativ în combaterea mai multor tipuri de cancer și a altor afecțiuni de sănătate asociate cu consumul excesiv de alcool.

Deși Guvernul britanic nu intenționează să elimine halbele ca cea mai mare dimensiune de servire pentru berea la draught, fostul ministru conservator Lord Vaizey a declarat că vede propunerea drept „o idee valoroasă”, care merită să fie analizată mai atent.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, fostul secretar de cultură a subliniat că, oferind „oamenilor ceva ce pare a fi o halbă, care dă senzația de halbă, dar nu este cu adevărat o halbă, asta ar putea duce la o reducere a consumului de alcool și, astfel, la o stare de sănătate mai bună”.

Cercetătorii au observat că, în timpul consumului de băuturi într-un pub, consumatorii au tendința de a se limita la un număr specific de porții, indiferent de dimensiunea acestora.

Bere

Bere. Sursa foto: Alexander Fox | PlaNet Fox/ Pixabay

Cu un volum de 568 ml, halbă imperială - unitatea de măsură preferată pentru berile ale în Marea Britanie din secolul al XVII-lea - depășește dimensiunile obișnuite ale porțiilor din SUA (473 ml), Belgia (250 ml), Franța (330 ml) și Germania (500 ml).

Într-un experiment similar desfășurat în luna ianuarie, s-a observat o scădere a vânzărilor de vin atunci când a fost eliminată cea mai mare dimensiune a paharului, care este de obicei de 250 ml.

Doar 13 restaurante și pub-uri au participat la experiment

Cercetătorii au solicitat participarea a peste 1.700 de pub-uri, baruri și restaurante la un experiment menit să determine dacă aceeași strategie poate fi aplicată și în pentru bere.

Doar 13 locații au acceptat să participe, în ciuda promisiunilor de compensație pentru eventualele pierderi de vânzări.

Rezultatele studiului au arătat că clienții nu au avut obiecții în legătură cu dimensiunile mai mici ale berii, iar, în medie, locațiile au observat o scădere de aproximativ 8% în numărul unităților de alcool vândute.

În cadrul studiului final, cele 12 pub-uri participante au raportat o vânzare medie cu aproape cinci halbe (2,77 litri) mai puțin de bere și cidru pe zi, în urma înlocuirii halbelor.

În același timp, s-a înregistrat o creștere de 7% în volumul de vin cumpărat.

alcool

Alcool. Sursa foto: Freepik

Guvernanții nu sunt de acord cu eliminarea halbelor de bere

Deputatul laburist Josh Simons, un susținător al prim-ministrului Sir Keir Starmer, a afirmat că nu va sprijini niciun plan de a elimina halba ca unitate principală de măsură pentru băuturi.

Într-un interviu la BBC, el a declarat: „Îmi place o halbă, iar liderul Partidului Laburist Keir Starmer o apreciază și el.

Pub-urile sunt locuri de întâlnire pentru oameni - în esență, ele reprezintă bunuri publice”.

Simons a menționat că nu se simte „confortabil” cu ideea ca guvernul să stabilească dimensiunile paharelor. El a subliniat că halbele sunt „simbolul consumului de bere într-un pub britanic”, potrivit BBC.

Revista presei
Jurnalul unui om norocos