Credite fără dobândă pentru candidații la prezidențiale

Credite fără dobândă pentru candidații la prezidențiale Alegeri / sursa foto: arhiva evz

Candidații la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă în Republica Moldova vor putea accesa credite fără dobândă de până la 50.000 de lei.

Credite fără dobândă pentru candidații la prezidențiale

Decizia cu privire la aceste credite fără dobândă pentru politicienii înscriși în cursa prezidențială a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a aprobat și cuantumul împrumutului.

De asemenea, au fost stabilite și regulile pentru acordarea și returnarea acestor credite pentru campania electorală, printr-un regulament emis de ministrul Finanțelor, potrivit unui comunicat al CEC.

Comisia Electorală Centrală anunță, de asemenea, că plafonul total la nivel național pentru fondurile care pot fi depuse în contul „Fond electoral” și utilizate de concurenții la alegeri, precum și de participanții la referendumul republican constituțional, este de 65.830.540 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Lei moldovenești

Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu mai puțin de 17 candidați pentru prezidențiale

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc concomitent alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Până în acest moment, în cursa pentru președinția Republicii Moldova s-au înscris 17 candidați.

Lista acestora, în ordinea anunțării intenției de a participa la alegerile prezidențiale:

  1. Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, susținută de partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
  2. Renato Usatîi, fost primar al municipiului Bălți, președinte al Partidului Nostru (PN);
  3. Teodor Cîrnaț, doctor în drept și profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
  4. Tudor Ulianovschi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării europene, independent;
  5. Andrei Năstase, consilier municipal la Chișinău, fost primar de Chișinău, ministru de Interne și deputat, independent;
  6. Vladimir (Vlad) Filat, fost președinte interimar și premier al Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);
  7. Ion Chicu, fost prim-ministru (2019-2020), Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);
  8. Alexandr Stoianoglo,  fost Procuror General al Republicii Moldova (2019–2021), independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
  9. Alexandru Arseni, doctor în drept, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
  10. Irina Vlah, fost bașcan în Găgăuzia și deputat de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, independent;
  11. Natalia Morari, fost jurnalist, fostă iubită a oligarhului fugar Veaceslav Platon, independent;
  12. Vasile Tarlev, fost premier al Republicii Moldova și deputat, Partidul Viitorul Moldovei (PVM);
  13. Victoria Furtună, fost procuror anticorupție, independent;
  14. Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării și deputat, Partidul Social Democrat European (PSDE);
  15. Ștefan Savițchi, vicepreședinte al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), independent;
  16. Vasile Bolea, deputat Partidul Șor, Blocul politic Pobeda;
  17. Octavian Țîcu, fost boxer, fost ministru al Tineretului și Sportului și deputat, Partidul Unității Naționale (PUN)/Blocul Împreună.

Cine are șansele cele mai mari, potrivit sondajelor de opinie de până acum

Actuala președintă, Maia Sandu, conduce detașat în sondajele de opinie și ar câștiga un nou mandat, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, potrivit unui sondaj realizat în perioada mai-iunie de Institutul Republican Internațional (IRI) din Statele Unite ale Americii.

Maia Sandu

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe a doua poziție în sondajul respectiv apare fostul președinte Igor Dodon, cercetat penal sau judecat pentru diverse infracțiuni de corupție și trădare de patrie, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 18%. Dar Dodon a anunțat că nu candidează el însuși și l-a propus pe fostul Procuror General, demis în urma unui scandal, Alexandr Stoianoglo.

Revista presei