Fostul premier Ion Chicu nu vrea Republica Moldova în NATO

Fostul premier Ion Chicu nu vrea Republica Moldova în NATO

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, ar fi de acord cu integrarea în UE a țării, dar nu vrea cu niciun chip o intrare în NATO.

Ion Chicu, nemulțumit de textul pactului

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) este de acord cu semnarea unui pact al formațiunilor politice care susțin vectorul european al țării, a declarat liderul formațiunii, Ion Chicu. Este vorba despre „Pactul pentru Europa” inițiat recent de Blocul politic „Împreună”, semnat de forțele politice care susțin aderarea țării la UE.

Dar fostul premier pune o condiți: din textul pactului să dispară sintagma „spațiu euroatlantic”. Chicu spune că Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea, iar orice aluzie privind aderarea țării la NATO este contraproductivă.

Nu vrea cu niciun chip în NATO

„M-a telefonat unul din cei patru lideri ai acestui bloc și m-a întrebat dacă dorim să semnăm acest pact. Am cerut textul declarației, au făcut unele redactări și l-am remis înapoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pactul se numește Pentru Europa, noi am propus să fie Pactul pentru Moldova, stat european, pentru că noi suntem pentru Republica Moldova, nu pentru Europa.

Am solicitat să se excludă de acolo noțiunea euroatlantic, pentru că miroase a NATO, lucru care nu cred că este benefic pentru Republica Moldova.

Integrarea Europeană am propus să fie un proces aprobat de popor și să nu fie monopolizat de un partid sau de o persoană, cum se întâmplă acum. Noi susținem acest pact, dar cu remarcile pe care le-am menționat”, a declarat Ion Chicu la emisiunea „Rezoomat” a RliveTV.

NATO

Sursa foto: Dreamstime.com

Ion Chicu crede că o apropiere de NATO ar băga țara în război

Fostul premier e nemulțumit de faptul că în textul Pactului pentru Europa se menționează că „avem nevoie de garanții durabile de securitate într-un spațiu euroatlantic sigur” și spune că Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea.

„Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să rămână un stat neutru și orice mișcare a noastră spre anularea acestei neutralități, se va termina foarte urât pentru noi. Pericolul războiului este mare acum, mai mare decât în anul 2022. Orice mișcare care ar demonstra devierea de la principiul neutralității va crește exponențial riscurile de a fi implicați în război”, a mai spus președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Reamintim că Pactul pentru Europa a fost semnat de președinții următoarelor formațiuni: Platforma DA, Partidul Schimbării, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Liga Orașelor și Comunelor, dar și de personalități precum istoricul Octavian Țîcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari și Asociația Veteranilor și Rezerviștilor din Republica Moldova.