Republica Moldova, singura țară non-NATO care participă la Steadfast Defender 2024

Republica Moldova, singura țară non-NATO care participă la Steadfast Defender 2024 NATO / Sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova este singura țară ce nu aparține NATO care va participa la cel mai mare exercițiu militar al Alianței de după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024.

Republica Moldova, țară care nu este candidată pentru a adera la NATO, va participa totuși la cele mai mari exerciții militare ale Alianței Nord-Atlantice din Europa, de după Războiul Rece, potrivit Europa Liberă.

Cine participă la cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

Potrivit unui anunț al NATO, 31 de țări membre ale Alianței, precum și Suedia, a cărei aderare este amânată de Ungaria și Turcia, vor lua parte la exercițiul Steadfast Defender 24, care va avea loc din ianuarie până la sfârșitul lunii mai.

Potrivit aceleiași surse, Republica Moldova va fi implicată și în manevre, cel puțin în calitate de gazdă, la exercițiile Swift Response din 5-24 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manevrele din mai vor avea loc în Estonia, Ungaria, Italia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.

Rusia, război

Rusia plănuiește un atac împotriva NATO. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este un test al rezistenței Alianței în fața unei agresiuni a Rusiei

Potrivit documentului NATO, scopul exercițiului este de a testa capacitățile de luptă „într-un scenariu simulat al unui conflict incipient cu un adversar apropiat”. „Adversarul apropiat” vizat, au confirmat surse NATO pentru Europa Liberă, este Rusia.

La Steadfast Defender 2024 vor lua parte nu mai puțin de 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste o mie de vehicule de luptă. Prima fază a exercițiului, care va începe la finalul lunii ianuarie, va fi dedicată transferului transatlantic de forțe, testând capacitatea Statelor Unite de a trimite rapid trupe în Europa.

A doua fază a exercițiului, cea care va include Republica Moldova ca gazdă, va începe la mijlocul lunii februarie și va testa dacă NATO poate proteja flancul estic.

Potrivit documentelor NATO, scopul exercițiului este de a testa dacă Alianța Nord-Atlantică ar putea rezista „operațiunilor complexe, cu mai multe fațete de-a lungul mai multor luni, pe mii de kilometri, din nordul îndepărtat până în Europa centrală și de est, în orice condiții”.

NATO

NATO / Sursa foto: dreamstime.com

NATO se așteaptă la o agresiune a Rusiei în viitorul destul de apropiat

Exercițiile Steadfast Defender 2024 au loc în contextul impasului de pe frontul din Ucraina și după ce statele baltice, care joacă un rol major în exerciții, care au avertizat că, dacă ar exista o încetare a focului în Ucraina, Rusia ar profita de aceasta pentru a se regrupa în nord-vest și a le amenința.

Marea Britanie a anunțat că va implica 20.000 de militari, nave și avioane de luptă în aceste exerciții.

Iar șeful comitetului militar NATO, amiralul Rob Bauer, i-a avertizat pe membrii alianței că trebuie să se pregătească pentru ideea că un război cu Rusia ar putea izbucni în următorii 20 de ani. Bauer a citat exemplul Suediei, care și-a avertizat deja cetățenii cu privire la o potențială amenințare și a cerut pregătiri pentru apărarea totală.