A dat bani pentru biserici și s-a judecat cu presa. Detalii mai puțin știute despre Valeriu Pleșca

A dat bani pentru biserici și s-a judecat cu presa. Detalii mai puțin știute despre Valeriu Pleșca Valeriu Pleșca/ Sursa foto: moldnova.md

Republica Moldova. Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, își îndreaptă artileria grea spre Președinție. Acesta a anunțat că a acceptat oferta Partidului Social Democrat European (PSDE) și se avântă în cursa pentru Președinție.

PSDE, constituit pe ruinele fostului PDM, condus de Vlad Plahotniuc, i-a dat votul de încredere în cursa pentru Președinție fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleșca. Ultimul dispăruse din vizorul public de ceva vreme, iar revenirea sa a fost o surpriză pentru toată lumea.

Fostul șef al Armatei a declarat într-o conferință de presă că el însuși și partidul pe care-l va reprezenta privesc cu încredere spre Europa. Acesta mai promite că toate eforturile sale vor fi îndreptate anume spre „întărirea parcursului țării în spațiul european”.

Pleșca, prezentat de PSDE/ Sursa foto: ipn.md

Declarații nepopulare, donații pentru biserici și scandalul cu presa

Pleșca este cunoscut pentru unele declarații care au pus pe jar conducerea țării. În iunie 2005, atunci când era ministru al Apărării, a declarat că, pe viitor, „nu este exclusă aderarea Republicii Moldova la NATO”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a plecat de la Ministerul Apărării, Valeriu Pleșca a cochetat puțin cu politica. Din 2014, s-a ocupat de mai multe afaceri, care i-au asigurat și profituri pe măsură.

Promovează practicarea sportului de masă și este vicepreședinte al Federației Naționale de Box.

A dat bani și pentru biserici, fiindu-i conferit chiar Ordinul „Sf. Cneaz Vladimir", gr. III. Mai exact, a contribuit financiar la ridicarea unui nou paraclis la Mănăstirea Ciuflea.

În 2017, Pleșca a fost în epicentrul unui scandal de proporții cu presa. Acesta a acționat-o în judecată pe jurnalista Nata Scobioală, după publicarea unei anchete. În investigație a fost deconspirat faptul că o firmă a fostului ministru a fost extrem de avantajată după ce Banca Socială a fost lichidată.

Înainte de căderea instituției bancare, Pleșca a contractat credite mari. Fostul ministru a considerat că ipoteza expusă ar fi una calomnioasă și ar asocia numele său cu fraudarea sistemului bancar, ceea ce nu corespunde adevărului.

Sursa foto: FB//valeriuplesca

Săptămâna trecută și-a anunțat decizia un alt potențial candidat al PSDE. Este vorba despre academicianul Grigore Belostecinic, care a primit oferta formațiunii înainte de Pleșca. Belostecinic a menționat că a fost flatat de propunere, doar că ar fi mai util țării din poziția pe care o deține

14 aspiranți la un singur fotoliu

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. Odată cu referendumul privind aderarea la UE.

Lista de aspiranți la funcție este deja destul de impunătoare. Fotoliul de președinte îl jinduiesc, pe lângă actualul șef al statului, Maia Sandu, alte 13 persoane.

Intenția de a înscrie în cursă și-au anunțat-o până în acest moment Irina Vlah, Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Ion Chicu, Renato Usatîi, Alexandru Arsene, Octavian Țîcu și Natalia Morari. Dorința de a se arunca în lupta pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova și-a exprimat-o și fosta procuroră, Victoria Furtună.

Revista presei