Război în Ucraina, ziua 611. SUA, Coreea de Sud și Japonia confirmă livrări de armament nord-coreean destinat Rusiei

Război în Ucraina, ziua 611. SUA, Coreea de Sud și Japonia confirmă livrări de armament nord-coreean destinat RusieiUcraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra Rusiei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Statele Unite și aliații lor asiatici condamnă asemenea livrări de armament, afirmând că ele vor spori numărul victimelor în decursul războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei

Război în Ucraina ziua 611. Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au condamnat dur livrările de armament din Coreea de Nord destinate Rusiei, afirmând că asemenea livrări ar putea spori numărul victimelor în cursul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Într-o declarație comună, SUA și aliații săi asiatici au afirmat că, în prezent, pot confirma faptul că asemenea livrări de armament au avut loc între cele două țări, ambele izolate acum în arena mondială.

Condamnarea survine după o serie de speculații cu privire la un posibil acord în materie de armament survenit între Rusia și Coreea de Nord în urma unor vizite importante ale unor diplomați și lideri de prim rang din ambele țări.

“Asemenea livrări - dintre care despre unele putem confirma acum că au fost deja finalizate -vor spori semnificativ pierderile umane suferite în urma războiului de agresiune al Rusiei. Vom continua să cooperăm cu comunitatea internațională pentru a demasca tentativele Rusiei de a-și procura aparatură militară (din Coreea de Nord)”, au declarat o serie de diplomați importanți din cele trei țări, potrivit independent.co.uk.

Război în Ucraina ziua 611. Kremlinul neagă că ar fi primit armament din Coreea de Nord

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia ar primi muniție din Coreea de Nord, în același timp, el pretinzând că Washingtonul nu a putut proba acuzația.

Ambele țări au căutat tot mai mult să se sprijine pe măsură ce invazia Rusiei din Ucraina ar continua din nou iarna viitoare.

Oficiali din Seul, Washington și Tokyo au declarat că urmăresc îndeaproape orice materiale pe care Rusia le-ar furniza Coreii de Nord pentru a susține obiectivele de ordin militar ale lui Kim Jong-un.

“Suntem extrem de îngrijorați de orice eventuale transferuri de armament – nuclear sau aparatură legată de rachete balistice – (destinate Coreii de Nord)”, subliniază declarația.

Această condamnare comună, semnată de ministrul sud-coreean de externe, Park Jin, de secretarul de stat american, Antony Blinken, și de ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, a subliniat totodată faptul că transferul de armament din și spre Coreea de Nord ar încălca o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, rezoluții în sprijinul cărora Rusia – membră permanentă a Consiliului de Securitate – a votat anterior.

Kim Jong-un s-a întâlnit cu Putin

În cursul acestui an, liderul nord-coreean a vizitat Rusia, unde s-a întâlnit cu Putin – evenimentul fiind semnalul cel mai important care ar dovedi că cele două țări caută să își sprijine reciproc regimurile făcând schimb de aparatură și tehnologie militară.

Kim Jong-un, cadouri cu subînțeles de la Vladimir Putin. Cu ce l-a surprins liderul de la Kremlin

Putin Kim Jong UN Sursa foto: kremlin.ru

Se pare că discuțiile s-au concentrat asupra unui acord pe tema unor schimburi care să vină în sprijinul nereușitului program spațial al Phenianului.

Chiar săptămâna trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat Phenianul, unde s-a întâlnit cu liderul nord-coreean. Cei doi au lăudat relațiile dintre țările lor, relații care, potrivit spuselor celor doi, au atins “un nou nivel”.

Cu ocazia discursului de recepție, Lavrov a spus că Moscova “prețuiește mult sprijinul neprecupețit și bine argumentat” al Phenianului față de Rusia, în cursul războiului.

Putin îi va întoarce vizita lui Kim Jong-un

Întrevederea a fost considerată ca fiind o pregătire a terenului în vederea unei a doua întâlniri la nivel înalt dintre Kim și Putin, după ce liderul de la Kremlin a acceptat invitația de a se deplasa în Coreea de Nord “la momentul potrivit”.

Analiștii afirmă că cele două țări s-au văzut silite să recurgă una la alta, dată fiind izolarea lor pe arena mondială.

Aprovizionarea nord-coreeană a arsenalului Moscovei este importantă, asta necesitând obuze de artilerie, rachete și alte muniții în vederea invaziei sale din Ucraina.

Evenimentul survine într-un moment când producția internă s-a luptat să facă față sancțiunilor occidentale, pe măsură ce Ucraina și-a dezlănțuit o contraofensivă care durează din luna iunie.

La începutul lunii, Casa Albă a afirmat că Coreea de Nord ar fi livrat Rusiei peste 1000 de containere cu armament și muniție.

Război în Ucraina ziua 611. Casa Albă, cu ochii pe armament

Casa Albă a difuzat imagini luate prin satelit în care se poate vedea cum o serie de containere sunt îmbarcate pe un vas rusesc, după care sunt transportate cu trenul spre sud-estul Rusiei.

Luna trecută, o organizație americană a difuzat imagini luate prin satelit care demonstrează o activitate asiduă într-un port nord-coreean din apropierea Rusiei. Imaginile au surprins, începând de la sfârșitul lunii august, cel puțin șase vase pe mare, între portul nord-coreean Rajin și portul rusesc Dunai.

Potrivit afirmațiilor Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul la Washington, se prea poate ca aceste vase să fi fost implicate într-un transfer nord-coreean de muniție destinat Rusiei. (Traducerea-Rador)