Vladimir Putin și Kim Jong-un au ajuns la un acord. Rusia se pregătește pentru un război lung

Vladimir Putin și Kim Jong-un au ajuns la un acord. Rusia se pregătește pentru un război lung Sursa foto: kremlin.ru

Chiar dacă vizita lui Kim Jong Un în Rusia s-a învăluit într-un aer de mister – cu trenuri blindate, întrevederi într-un cosmodrom izolat și cine cu delicatese ca salată de rață și chiftele de crab – mulți specialiști susțin că aceasta reflectă o realitate nemiloasă a războiului. Armata rusă epuizează muniția de artilerie în Ucraina într-un ritm alarmant.

Vladimir Putin și Kim Jong-un au avut o întâlnire care a suscitat numeroase comentarii. Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a exprimat susținerea națiunii sale pentru Rusia în confruntarea acesteia cu SUA și aliații săi. Acesta face o vizită pentru a-l întâlni pe președintele rus Vladimir Putin. Întâlnirea are loc la complexul spațial din Regiunea Amur, situată în Extremul Orient Rus.

„Rusia a luat poziție pentru o luptă sacră pentru a-și proteja suveranitatea națională și securitatea împotriva forțelor hegemonice”, a spus Kim înaintea negocierilor de miercuri. „Vom sta întotdeauna alături [de Rusia] împotriva imperialismului.” Gazda sa a subliniat că Cosmodromul Vostochnia fost un loc neobișnuit pentru întâlnire. „Suntem mândri de dezvoltarea industriei noastre spațiale și această facilitate este nouă pentru noi. Sper că dvs. și colegii dvs. sunteți interesați de ea”, a declarat Putin. Oficialii coreeni au fost duși într-un tur al locului de lansare spațial.

Negocierile dintre delegațiile ruse și nord-coreene au durat aproximativ o oră, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cei doi lideri au avut apoi o întâlnire față în față.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin și Kim Jong-un, un parteneriat anti-Occident

Oficialii americani l-au avertizat pe Kim Jong-un înainte de vizita sa de stat să nu vândă arme Rusiei. Nici Moscova, nici Phenianul nu au exprimat intenția de a se angaja într-un astfel de aranjament. Ministrul Apărării rus, Sergei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord în iulie, când Phenianul a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a armistițiului cu Coreea de Sud.

După ce s-a întâlnit cu Kim la Cosmodromul Vostochni din regiunea Amur, președintele rus a sugerat că Rusia ar putea colabora cu Coreea de Nord, în ciuda sancțiunilor impuse de numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. „Există anumite restricții și Rusia le respectă. Dar există lucruri despre care putem discuta”, le-a spus Putin reporterilor.

Prima rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care impunea sancțiuni Coreei de Nord, adoptată în 2006, interzice exportul de „sisteme de artilerie de calibru mare” nord-coreene, precum și „orice material conexe”. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, a susținut acea rezoluție; Putin era președinte în acel moment.

Rusia ar fi depășit deja linia roșie

Statele Unite ale Americii au declarat anul trecut că Rusia a primit deja unele livrări de muniție de artilerie din Coreea de Nord. Deși în acel caz Phenianul a fost acuzat că a trimis doar „mii” de proiectile în ceea ce ar fi fost un număr relativ mic. Rusia a primit și livrări de drone produse de Iran, ceea ce puterile occidentale susțin că încalcă embargoul de arme impus asupra acelei țări.

Nu este clar ce ar obține Coreea de Nord în schimbul oricărui acord de armament cu Rusia, scrie Washington Post. Există speculații că Phenianul ar putea căuta tehnologie de armament mai modernă de la Moscova. Sau o cooperare economică mai extinsă. Cum ar fi un acord ca Rusia să primească mai mulți muncitori nord-coreeni care să trimită valută înapoi guvernului lor lipsit de lichidități.

Oricare ar fi aceasta, pentru Putin un asemenea aranjament ar putea merita efortul. Mai ales că nu a reușit să cucerească rapid Ucraina anul trecut. Acum, Rusia pare să se pregătească pentru un conflict prelungit, sperând că Kievul și partenerii săi vor renunța primii.