Codul Rutier. Toți șoferii fac această greșeală cel puțin o dată. Amenzile ustură la buzunar

Codul Rutier. Toți șoferii fac această greșeală cel puțin o dată. Amenzile ustură la buzunar Codul Rutier. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă nu respectă regulile din Codul Rutier atunci când se află pe drumurile publice, șoferii pot fi sancționați dur dacă sunt opriți de poliție. Această greșeală o comit cel puțin o dată, iar amenzile sunt foarte mari.

Codul Rutier prevede sancțiuni serioase pentru cei care nu dispun de toate documentele esențiale pentru a conduce legal pe drumurile publice.

Șoferii se pot aștepta la o amendă în cuantum de 1.160 de lei. Dar și la adăugarea unor puncte de penalizare la dosarul lor. Totul dacă nu sunt în măsură să prezinte permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau înregistrare polițiștilor.

Codul Rutier. Sancțiuni mari pentru șoferii care nu au actele la ei

Conform regulilor, participanții la trafic au obligația de a furniza documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere. Precum și documentul de înmatriculare sau de înregistrare al vehiculului pe care îl conduc. Și documentele legate de mărfurile transportate, precum și orice alte documente cerute de legislație la cererea polițistului rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul șoferi amendați de a permite verificarea vehiculului”, se arată în Codul Rutier.

Pentru o greșeala banală poți primi o amendă de 5.000 de lei. Legea nouă cu privire la rovignetă, promulgată de Klaus Iohannis

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Schimbările în datele de identificare ale șoferilor pot aduce amenzi

În cazul în care un polițist rutier observă schimbări în datele de identificare ale șoferului, inclusiv ale proprietarului autovehiculului, acesta poate dispune aplicarea unei amenzi. Sancțiunea poate ajunge la 1.200 de lei. Dar se poate aplica și reținerea permisului auto până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.

Mai precis, atunci când un șofer decide să își schimbe adresa de domiciliu, acesta trebuie să actualizeze informația corespunzător pe certificatul de înmatriculare al vehiculului său.

Este important de reținut că șoferii au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a-și actualiza datele. Asta începând cu data în care a survenit modificarea.

După cum se arată în cele mai recente modificări aduse Codului Rutier, în care s-a revizuit și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din România.