Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. Legea a intrat în vigoare

Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. Legea a intrat în vigoareȘofer. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. Legea care le permite românilor să dea examen fără a urma școala de șoferi a intrat în vigoare pe 13 august.

Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. O anumită categorie de români se va putea înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere fără a fi nevoie să mai urmeze o școală de șoferi. Legea a intrat în vigoare pe 13 august.

Românii care pot obține permis de conducere fără școală de șoferi. Șoferii cu permis eliberat de alt stat se pot înscrie la examen

Legea vizează șoferii care dețin un permis de conducere eliberat de alt stat, ce nu poate fi preschimbat cu permisul românesc. Aceștia se vor putea înscrie la examenul auto fără urmarea unei școli de șoferi, arată un comunicat MAI. Până acum, legislația prevedea că trebuie să urmeze o școală de șoferi înainte de a obține permisul.

Au intrat în vigoare propunerile MAI privind modificarea condițiilor de restituire a permisului reținut. De asemenea, se modifică condițiile de dobândire a permisului românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state.

Amenzi pentru șoferii care intră cu mașina pe plajă

Românii cu permis de conducere în alte state îl pot obține mai ușor pe cel românesc. Sursa: Dreamstime

În ședința de Guvern de joi, 10 august, a fost adoptată Ordonanța nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002. Aceasta vizează circulația pe drumurile publice, la propunerea specialiștilor MAI.

Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc, se vor putea înscrie la examen. Aceasta fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația.

În urma dobândirii permisului românesc, permisul emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent. Aceasta prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

Persoanele fără domiciliu în România pot înmatricula provizoriu un vehicul

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul înmatriculării ulterioare în altă țară. Până la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetățenilor cu reședința sau domiciliul în România.

O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere. Acesta era reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive. Se baza pe rezultatul analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, se arată în comunicatul MAI.

Ne puteți urmări și pe Google News