Ce trebuie să știți despre înmatricularea mașinii. Taxele pe care trebuie să le plătiți în 2023

Ce trebuie să știți despre înmatricularea mașinii. Taxele pe care trebuie să le plătiți în 2023 Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noi taxe trebuie plătite atunci când doriți să vă înmatriculați mașina după ce ați cumpărat-o. În cazul înmatriculării unei mașini noi, din România sau din orice țară membră a Uniunii Europene, dosarul trebuie să conțină aceleași documente ca și în cazul mașinilor second hand

Așadar, trebuie să întocmiți un adevărat dosar pentru a putea să o treceți pe numele dumneavoastră și trebuie să plătiți și o serie de taxe, după cum urmează: pentru înmatricularea unui autovehicul second hand certificatul de înmatriculare costă 49 de lei.

Această sumă poate fi plătită prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalei BCR și în rețeaua de stații de Plată SelfPay. Plăcuțele de înmatriculare costă 40 de lei (număr la rând) și 20 de lei (placa). Plăcuțele de înmatriculare vor fi obținute după ce va fi aprobat dosarul.

Aceste plăcuțe au dimensiunea de 110 x 520 mm de formă dreptunghiulară. Pentru cei care doresc  numere preferențiale vor plăti 45 de lei în plus, iar cei care doresc să-și păstreze numărul de înmatriculare vor plăti 30 de lei în plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să știți despre înmatricularea mașinii

De asemenea trebuie să aveți la dosar și copie după asigutararea RCA, care costă cel puțin 700 de lei pentru 6 luni. Mai trebuie știut că, în cazul în care autoturismul e achiziționat din străinătate, vor fi implicate alte taxe.

Mai exact, șoferii vor plăti taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini, de la 15 lei/pagina, pe lângă asigurare RCA pe trei luni (300 de lei) și certificat de înmatriculare de 49 de lei. Totodată va fi nevoie o verificare tehnică a mașinii precum și certificarea autenticității vehiculului la Registrul Auto Român pentru 450 de lei. În cele din urmă, șoferii vor plăti o taxă pentru eliberarea talonului, în valoare de 37 de lei. În cazul înmatriculării unei mașini noi, din România sau din orice țară membră a Uniunii Europene, dosarul trebuie să conțină aceleași documente ca și în cazul mașinilor second hand.