Grecia, pe primele locuri în UE la calitatea apelor destinate scăldatului

Grecia, pe primele locuri în UE la calitatea apelor destinate scăldatului Insula Antikythera Sursa foto: Wikipedia

Grecia se află pe primele poziții în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește calitatea apelor pentru scăldat, potrivit raportului dat publicităţii în acest sens de Agenția Europeană de Mediu (AEE) și Comisia Europeană.

În Grecia au fost controlate 1.731 de zone destinate scăldatului, dintre care 1.659 sunt caracterizate ca fiind de „calitate excelentă”, 17 de „calitate bună” şi 4 de „calitate moderată”, fără a exista însă zone pentru scăldat, atât în ​​zonele de ţărm, cât și în zona continentală care să fi fost clasificate ca fiind „de proastă calitate”.

Grecia se află pe primele locuri într-un top inedit. Elenii au cele mai bune ape pentru scăldat din toată Uniunea Europeană

Potrivit raportului, cel mai mare procent de ape excelente pentru scăldat din Uniunea Europeană (UE) se găsește în Grecia, Croația, Cipru și Austria. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat recunoscute oficial au îndeplinit cel puțin standardele minime de calitate în 2023. Doar 1,5% din apele destinate scăldatului în UE sunt de „proastă calitate”. 

Per ansamblu, la nivelul UE, 85,4% dintre zonele populare pentru scăldat sunt evaluate ca fiind de „calitate excelentă”, în timp ce 96% din toate apele destinate scăldatului recunoscute oficial în UE au îndeplinit standardele minime de calitate şi doar 1,5% au fost evaluate ca fiind de „calitate proastă”

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2023, 89% dintre zonele de la ţărmurile mărilor destinate scăldatului şi clasificate erau de calitate excelentă

Calitatea apelor destinate scăldatului de la ţărmurile maritime este în general mai bună în comparație cu apele pentru scăldat din interiorul ţărilor (râuri, lacuri etc.). În 2023, 89% dintre zonele de la ţărmurile mărilor destinate scăldatului şi clasificate erau de calitate excelentă în UE, comparativ cu puțin sub 79% din apele pentru scăldat din interiorul ţărilor.

La polul opus, cele mai multe ape destinate scăldatului care au primit clasificarea „de proastă calitate” sunt înregistrate în Albania, Suedia și Țările de Jos.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / protothema.gr