Cartofii prăjiți cu brânză rasă trebuie evitați. Efectele negative asupra organismului
- Iulia Moraru
- 22 septembrie 2023, 19:47
Cartofii prăjiți cu brânză rasă sunt o alegere culinară simplă, rapidă și apreciată chiar și de cei cu preferințe exigente. Aroma acestor cartofi prăjiți cu brânză rasă este adorată, însă puțini conștientizează efectele potențial nocive pe care această combinație le poate avea asupra sănătății.
Supraconsumul de cartofi prăjiți cu brânză rasă poate conduce la îngustarea vaselor de sânge. Procesul de prăjire, din cauza conținutului ridicat de amidon, poate declanșa formarea acrilamidei. Aceasta e o substanță cunoscută pentru creșterea riscului de dezvoltare a tumorilor maligne.
Cartofii prăjiți cu brânză, un pericol pentru sănătate
Experții recomandă să evităm consumul de alimente prăjite, fie că este vorba de cartofi, șnițele sau oricare alt aliment. Abordarea cu moderație este esențială pentru menținerea unei sănătăți robuste și a unei siluete în formă.
De exemplu, o porție de 200 de grame de cartofi prăjiți poate furniza aproximativ 600 de calorii. În timp ce o porție de 100 de grame de telemea conține în jur de 300 de calorii.
Astfel, în total, un singur fel de mâncare poate ajunge să conțină aproximativ 900 de calorii.
Consumul moderat de cartofi prăjiți nu ar trebui să aibă efecte negative semnificative asupra organismului. Însă, dacă acesta devine o obișnuință și se consumă excesiv, pot apărea consecințe precum balonarea.
Aportul crescut de sodiu este responsabil de apariția acestei neplăceri. În plus, excesul de consum poate crește riscul dezvoltării unor afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul de tip 2, obezitatea, cancerul și problemele digestive.
Cartofii prăjiți au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot determina fluctuații ale nivelului glicemiei în cazul anumitor consumatori.
Cartofii ar trebui să fie consumați fierți sau la cuptor
Cu toate acestea, cartofii prăjiți au și beneficii pentru organism. Aceștia conțin vitamina C, vitamina B6, vitamina K. Pentru a profita din plin de beneficiile acestor vitamine, specialiștii recomandă prepararea lor sub o altă formă, fie la cuptor, fie fierți.
Cartofii prăjiți în uleiuri sunt extrem de dăunători din cauza conținutului lor de amidon. Grăsimile se încălzesc în apropierea amidonului și generează o substanță puternic neurotoxică și cancerigenă, cunoscută sub numele de acrilamidă.
Doza zilnică admisă de acrilamidă este de 1 mg, dar în procesul de prăjire se poate produce aproximativ 20 mg.
De asemenea, atunci când folosim grăsimi nerezistente la prăjit, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, se formează și alți compuși toxici (acizi grași trans polinesaturați), ceea ce crește și mai mult nocivitatea, deoarece aceștia se descompun rapid și se oxidează, potrivit sfatulmedicului.ro.