Social
Legumele toxice din piețe nu pot fi controlate. Explicațiile unui agricultor
legume / Sursa foto: Arhiva EVZ
Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt a explicat că legumele nu pot fi controlate până când în România nu vor exista laboratoare dotate corespunzător. Ion Păunel a cerut autorităților să facă investiții pentru a începe verificările.
Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a fost întrebat cum pot românii să recunoască fructele și legumele care conțin
substanțe toxice. Specialistul a explicat că există anumite indicii, dar până când în România nu vor existe anumite laboratoare pentru a verifica legumele, oamenii nu vor putea recunoaște produsele toxice de pe piață.
De asemenea, Ion Păunel a cerut autorităților să facă investiții cât mai repede la Autoritatea Fitosanitară, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii deoarece altfel nu se poate stabili dacă legumele sunt sau nu bune pentru consum. Liderul sindicatului a mai adăugat că în județul Olt există doar opt angajați care merg la 7.000 de fermieri care fac parte din
Programul Tomata.
„Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri. Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele
legume, nu putem să ne dăm cu părerea. Autoritatea fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată. Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară”, a spus Ion Păunel.
De ce pot face fermierii greșeli grave
Păunel a mai adăugat că 80%-90% dintre
fermieri sunt „serioși”, dar și ei pot face greșeli deoarece nu sunt instruiți și nu dețin informații despre modul în care trebuie să se ocupe de anumite culturi. Liderul de sindicat a subliniat că au fost create cooperative, grupuri de producători și organizații de producători, dar toate au primit o slabă finanțare din partea statului.
„Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate. Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a mai spus Ion Păunel la PrimaNews.
Petiție pentru testarea legumelor din piețe
Declarația lui Ion Păunel vine în contextul în care o mare parte din producția de castraveți din localitatea Pogoanele, județul Buzău, a fos retrasă de pe piață deoarece legumicultorii au folosit produse interzise pentru a forța coacerea acestora. De asemenea, au existat bănuieli și în privința roșiilor din piețe despre care s-a constatat că sunt bune pentru consum. Senatorul PNL Vlad Pufu a anunțat că a demarat o petiție pentru ca toate legumele din piețe să fie testate. De asemenea, senatorul cere ca analizele de laborator să fie prezentat în mod public.
Consilierii locali din Buzău deja au votat o hotărâre de acest gen, iar toate legumele expuse la vânzare în piețe din oraș urmează să fie testate de inspectorii Poliției Locale. „Cel mai mult contează părerea buzoienilor. Ei sunt cei care trebuie să spună dacă vor sau nu ca legumele din piețe să fie testate. Am inițiat o petiție online pe care mulți au semnat-o. Vom declanșa, în perioada următoare, și o campanie publică de strângere de semnături la nivelul municipiului Buzău, în vederea susținerii acestui demers”, a scris Vlad Pufu pe Faebook.