Un crescător român de animale s-a rugat lui Dumnezeu „şi seara, şi dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina”

Un crescător român de animale s-a rugat lui Dumnezeu „şi seara, şi dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina” Sursa foto: Arhiva EVZ

Un crescător român de animale a declarat că importurile de cereale din Ucraina l-au ajutat foarte mult, chiar le-au adus beneficii. Mai mult, acesta spune că s-a rugat lui Dumnezeu „şi seara, şi dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina”.

Mai mulţi președinți de asociații care se ocupă de creșterea animalelor din România au recunoscut pentru emisiunea Viaţa Satului că importurile de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cerealele din producția internă, i-au ajutat să își salveze fermele în iarna 2022 – 2023.

„Sincer, dacă suntem sinceri, sinceri, pe noi, pe văcari, importurile de cereale din Ucraina ne-au ajutat, chiar ne-au adus un beneficiu. Nu putem să fim ipocriți. Prețul cerealelor din România a fost foarte sus, dacă s-ar fi suprapus peste un preț foarte mic la lapte, ne-am fi închis prăvăliile”, a declarat Călin Fărgaciu, primar al comunei Săndulești, din județul Cluj.

Cereale ieftine din Ucraina i-a salvat pe fermierii români

Nicolae Cioranu, președinte Asociația Păstorul Miorița: „Noi, după seceta de astă vară, când fânurile au ajuns la prețuri de trei ori mai mari, nu exagerez, un balot de lucernă rotund, din ăsta de 230-240 de kg, îl cumpăram cu 100 de lei, astă iarnă nu te puteai apropia de el fără 300 de lei! Să nu fi scăzut prețul la concentrate (obținute din cereale ieftine din Ucraina), cu noi nu vă mai întâlneați la toamnă ca fermieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

M-am întâlnit prin toamnă, pe la minister (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) cu niște fermieri din cultura mare și le-am spus că mă rog lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina. ( … ) Eu am participat la miting, pentru că sunt frații mei, dacă cultura mare n-ar fi, n-aș putea ține animalele, fără discuție, dar pentru noi, oierii, cerealele din Ucraina au fost un noroc”, a povestit președintele asociaţiei.

Comisia Europeană, de partea cultivatorilor de cereale din UE

Comisia Europeană a anunțat, în aprilie, că va lua măsuri ca cerealele exportate de Ucraina să nu rămână în țările vecine, ci să plece mai departe în Uniunea Europeană sau în alte state din afara spațiului comun.

Este o măsură excepțională care face parte din clauza de salvgardare pe care Uniunea a prevăzut-o anul trecut, când a eliminat toate taxele la import pentru produsele ucrainene care depășeau cotele convenite în acordul de liber schimb din 2016.

De asemenea, Comisia Europeană va acorda un nou ajutor de 100 de milioane de euro celor 5 vecini ai Ucrainei afectați de importul de grâne ucrainene, printre care și România, potrivit lantulalimentar.ro.