De ce nu este indicat să speli carnea de pui înainte de a o prepara. Te poți confrunta cu probleme de sănătate grave

De ce nu este indicat să speli carnea de pui înainte de a o prepara. Te poți confrunta cu probleme de sănătate graveCarene de pui / Sursa foto: Olga Kriger | Dreamstime.com

Multe persoane aleg să spele carnea de pui înainte de a o găti, dar nu știu la ce pericole se expun. Mulți chefi au avertizat că acest obicei este nociv pentru sănătate, iar un studiu recent susține afirmațiile bucătarilor din întreaga lume.

Un raport realizat de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord a arătat cât de ridicat este riscul de intoxicație alimentară atunci când carnea de pui este spălată. Cercetării au explicat că în urma spălării carnea ar putea fi contaminată cu bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Toate aceste bacterii sunt distruse în momentul în care este gătită.

În cazul în care tu speli carnea de pui, bacteriile pot ajunge pe alte obiecte din bucătărie, precum chiuveta, cuțitul sau tocătorul. „Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.

Studiul a fost realizat pe 300 de persoane, care au fost împărțite în două grupe. Oamenilor li s-a cerut să pregătească pulpe de pui și salată. Unul dintre grupuri a primit instrucțiuni clare în ceea ce privește modul de preparare, dar și condițiile de siguranță pe care trebuie să le respecte. Pe această listă se afla inclusiv faptul că este interzisă spălarea puiului. Celălalt grup nu a primit niciun fel de instrucțiuni.

Ce au arătat rezultatele studiului

Studiul a arătat că 26% dintre persoanele care au decis să spele carnea de pui au avut bacteria E.Coli în salată. Un avertisment similar a fost lansat și de Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie. „Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter. Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea”, a explicat expertul.

Specialiștii au mai explicat că spălarea cărnii poate duce și la răspândirea bacteriei Campylobacter. Este vorba de cea mai comună formă de intoxicație alimentară din Marea Britanie. Cele mai multe cazuri înregistrate au fost provocate de păsările de curte. Printre principalele simptome se numără durerile de stomac, crampele, febra, starea generală de rău și diareea.

Experții în alimentație au mai trasnsmis că ar trebui să pregătești carnea de pui după alte alimente, precum fructe și legume. În plus, este indicat să folosești un alt tocător pentru carnea crudă. Specialiștii au mai recomandat ca înainte de a pregăti carnea, să te splei pe mâine cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde, potrivit Digiworld.