De ce mâncatul târziu în noapte duce la diabet și la creșterea în greutate. Legăturile nebănuite între mâncare, somn și obezitate

De ce mâncatul târziu în noapte duce la diabet și la creșterea în greutate. Legăturile nebănuite între mâncare, somn și obezitateSursa: Pixabay

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine au descoperit mecanismul din spatele motivului pentru care mâncatul târziu în noapte este legat de diabet și creșterea în greutate. Potrivit CDC, 37,3 milioane de americani au diabet, ceea ce reprezintă 11,3% din populația SUA. 

Iar alte 96 de milioane de americani cu vârsta de 18 ani sau mai mult au pre diabet, ceea ce reprezintă 38,0% din populația adultă din SUA. Obezitatea este o boală comună, gravă și costisitoare, cu o prevalență a obezității în SUA de 41,9%, potrivit CDC. Iar cele mai recente studii ale specialiștilor au scos la iveală că mâncatul la orele târzii s-ar putea să ducă în timp la apariția unor probleme grave de sănătate.

Pentru prima dată, noile cercetări Northwestern au arătat că eliberarea de energie poate fi mecanismul molecular prin care ceasurile noastre interne controlează echilibrul energetic. Mai exact, cercetările arată cu supranutriția poate schimba țesutul adipos și poate perturba ritmul cardiac.

Alimentele consumate târziu în noapte vor ajunge să se depună sub forma de țesut adipos

Cercetătorii susțin că ziua este momentul ideal pentru a consuma alimente și pentru a te bucura de energia pe care o primești de la acestea. Seara, organismul are nevoie să se refacă. Energia va fi înmagazinată și stocată sub formă de grăsime şi, pe termen lung, acest lucru poate duce la creșterea semnificativă în greutate.

Atunci când consumi alimente bogate în grăsimi și carbohidrați la o oră târzie, ceasul tău intern nu va înțelege ce se întâmplă și va încerca să înmagazineze tot acest surplus de calorii, care vor fi ulterior transformate în energie.

Aceste descoperiri au implicații ample, de la dietă până la pierderea somnului, precum și modul în care hrănim pacienții care au nevoie de asistență nutrițională pe termen lung.

Legătura dintre orele la care mănânci și alimente

Cercetătorii mai spun că există o legătură directă între orele la care mănânci și alimentele pe care le consumi. Fiecare persoană dispune de un anumit ceas intern, acesta reglează modul de funcționare al organismului.

Ritmul circadian al unei persoane variază de la individ la individ, motiv pentru care procesul fiziologic începe și se termină în etape diferite ale zilei. În cadrul studiului, șoarecii, care sunt nocturni, au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, fie exclusiv în perioada lor inactivă (luminoasă), fie în perioada lor activă (întunecată).

În decurs de o săptămână, șoarecii hrăniți în timpul orelor cu lumină naturală au luat mai mult în greutate în comparație cu cei hrăniți noaptea. Pentru a atenua efectele temperaturii asupra descoperirilor lor, oamenii de știință au stabilit temperatura la 30 de grade, unde șoarecii consumă cea mai mică energie.

Creșterea consumului de energie a determinat echipa să analizeze metabolismul țesutului adipos pentru a vedea dacă același efect a avut loc în organul endocrin. Ei au descoperit că a făcut-o, iar șoarecii cu termogeneză îmbunătățită genetic - sau eliberare de căldură prin celulele adipoase - practic au prevenit creșterea în greutate și au îmbunătățit sănătatea, scrie scitechdaily.com.