Cum poți să te ferești de diabet, cancer și Alzheimer dacă ai grijă de intestinul tău

Cum poți să te ferești de diabet, cancer și Alzheimer dacă ai grijă de intestinul tău Lipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Oamenii de știință de la Universitatea din East Anglia au descoperit că schimbarea bacteriilor intestinale vă poate menține sănătos până la mijlocul vieții, reducând riscul de boli precum diabetul de tip 2, cancerul și Alzheimerul.

Problema este că, pe măsură ce îmbătrânim, trilioanele de microbi îmbătrânesc. Aceste bacterii, ciuperci și viruși pot deveni toxice și pot accelera dezvoltarea bolii. Abia acum, oamenii de știință încep să descopere cum putem menține acești microbi tineri.

Procedând astfel, nu numai că va reduce riscul de boli precum cancerul și demența, dar ar putea elimina și simptomele supărătoare, cum ar fi durerea de burtă și balonarea. Organizația de cercetare medicală Guts UK spune că 43% dintre britanici suferă de probleme cu burta. Semnele unui intestin nesănătos includ constipație, balonare, flatulență și durere.

De asemenea, persoanele care suferă se pot simți obosiți și pot avea probleme cu somnul, deoarece hormonul serotonina este produs de intestin. Intoleranța alimentară, pofta, creșterea în greutate și iritațiile pielii, cum ar fi acneea sau eczema, pot fi toate rezultatul unui intestin nesănătos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul în nutriție, Penn Weston, a declarat: „Dacă intestinul nu este sănătos, acest lucru poate provoca oboseală cronică și inflamație în organism și este posibil să aveți ceață cerebrală, diaree și dureri articulare. Studiile au legat unele bacterii rele cu funcția imunitară scăzută și cu alte afecțiuni precum astmul, diabetul, bolile de inimă, anxietatea și depresia. De aceea sănătatea intestinală a fost o veste atât de mare. Îmbunătățirea acesteia poate face o diferență reală pentru sănătatea generală.”

Probioticele sunt bacterii vii care ajută la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din intestin. Consumul de iaurt, chefir, varză murată, kimchi și legume fermentate pline de bacterii poate spori diversitatea microbilor intestinali și poate reduce inflamația. Oamenii care mănâncă cel puțin 30 de alimente diferite pe bază de plante au bacterii intestinale mai variate, dar poate fi greu să atingeți această țintă.

Utilitatea exercițiilor fizice

A fi sociabil și a-ți vedea prietenii este benefic pentru intestin. Un studiu de la Universitatea Oxford a arătat că oamenii sociabili au niveluri mai ridicate de bacterii intestinale. Același studiu a constatat că persoanele cu stres sau anxietate mai mare au o diversitate mai mică a microbiomului.

În general, doriți să reduceți aportul de alimente inflamatorii, cum ar fi carbohidrați rafinați, zahăr, alcool, cafea, carne roșie și îndulcitori artificiali. Cafeaua poate agrava sistemul digestiv și poate provoca balonare. Zahărul poate duce la un dezechilibru al bacteriilor din intestin. Permite creșterea bacteriilor dăunătoare, scăzând în același timp numărul de bacterii bune.

Studiile au arătat că sportivii au o varietate mai mare de bacterii intestinale bune. Activitatea fizică poate ajuta sistemul digestiv al corpului să se miște și să facă lucrurile să se simtă mai confortabil. Cerealele integrale precum orzul, ovăzul, quinoa conțin fibre care ne ajută intestinele să miște lucrurile. Ele hrănesc bacteriile bune și pot ajuta la creșterea varietății bacteriilor din intestinul nostru, potrivit The Sun.