Primele semne ale cancerului de colon. Cum te poți testa acasă
- Iulia Moraru
- 3 august 2022, 23:05
Primul semn al cancerului de colon este sângele în scaun. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun. Acest test poate fi făcut ușor, acasă, de către oricine. În cazul în care aceste sângerări există, este necesar să mergeți de îndată la medic.
Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care se formează prin înmulţirea necontrolată a unor celule, fapt ce duce la apariția unor polipi fie în colon, fie în rect.
Intestinul gros, cu o lungime de aproximativ 1,5 metri este format din cecum, colon (1,3 m) și rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numește și cancer colorectal.
Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, test ce poate fi făcut acasă de oricine.
Sângele în scaun, primul semn al cancerului de colon
Sângerările în scaun sunt primele semne ce pot trezi bănuieli cu privire la cancerul de colon. Totuşi, sângele prezent în scaun poate fi semn și de alte afecțiuni, cum ar fi hemoroizi, fisuri anale, colită ulcerativă sau ulcer duodenal. De aceea este important să discutați cu medicul dumneavoastră.
Printre cele mai întâlnite simptome care pot trezi bănuieli se numără:
- modificarea tranzitului intestinal (constipație sau diaree);
- modificarea aspectului și consistenței scaunului;
- senzația că intestinul nu a fost golit complet după eliminarea scaunului;
- senzația de balonare;
- scăderea inexplicabilă în greutate;
- starea de oboseală și slăbiciune neexplicată;
- durerile la nivel rectal sau anal;
- o masă palpabilă la nivel abdominal;
- durere, crampe sau umflarea abdomenului;
- anemie prin deficit de fier (număr redus de celule roșii din sânge).
Cauzele exacte ale cancerului intestinului gros nu sunt cunoscute
Deși nu se cunoaște cu exactitate care sunt cauzele cancerului de colon, se cunosc principalii factori de risc în acest sens.
În primul rând, antecedentele în familie pot reprezenta un factor de risc. Acesta crește dacă o rudă de gradul I a fost diagnosticată cu această boală până la vârsta de 45 de ani.
De asemenea, contează vârsta și sexul persoanei. Mai mult de 90% dintre cazuri apar la pacienţi cu vârsta de peste 50 ani. Cancerul de colon apare mai ales la femei, iar cancerul rectal mai frecvent la bărbaţi.
Fumatul creşte de 2.5 ori riscul de apariție a adenoamelor, iar alcoolul consumat în cantități crescute, în fiecare zi ( în special berea), dublează riscul de apariție a acestei boli.
Tratamentul cancerului de colon
„Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, a precizat medicul oncolog dr. Adina Croitor, citat de doctorulzilei.ro.
Intervenția chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.