Dezvăluiri din Dosarul Revoluției. Concluziile ar putea să răstoarne tot ce se știa

Dezvăluiri din Dosarul Revoluției. Concluziile ar putea să răstoarne tot ce se știa

Procurorul Cătălin Ranco Pițu, care a investigat timp de șase ani Revoluția Română din 1989, aduce noi clarificări asupra evenimentelor din acea perioadă. Dosarul Revoluției, compus din 500.000 de file și 3.000 de volume, dezvăluie un adevăr ascuns zeci de ani: fenomenul terorist a fost o invenție, iar implicarea forțelor străine a fost inexistentă.

Dosarul Revoluției: „Ce s-a întâmplat a fost organizat din interior”

Cătălin Ranco Pițu descrie Revoluția din 1989 ca pe un moment unic în istoria României, cu o semnificație profundă atât din punct de vedere glorios, cât și tragic. „Tinerii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat atunci, pentru că doar înțelegând trecutul putem construi eficient viitorul,” a declarat el în cadrul emisiunii România Politică de la Prima News.

Potrivit procurorului, documentele militare desecretizate între 2017 și 2018 demonstrează clar o manipulare orchestrată de noile structuri de putere.

„„Documentele militare vorbesc cât se poate de clar despre faptul că atunci a existat o manipulare uriaşă din partea noii puteri, o manipulare cu privire la prezenţa forţelor securist-teroriste. Din acele documente reiese că tot ce s-a întâmplat în 1989 a fost făcut cu mână internă, nu există niciun fel de amestec al vreunei forţe din străinătate. Fenomenul terorist a fost inventat şi amplificat exclusiv din interior. Rezultă din aceleaşi documente că în 1989 am avut parte şi de o lovitură de stat, nu doar de o revoluţie autentică. Ambele, cele două nu se exclud, ele pot coexista iar la noi asta s-a întâmplat”, a ţinut să precizeze Cătălin Ranco Piţu.

Acesta a explicat că mișcările revoluționare au început pe 15 decembrie la Timișoara și s-au extins în București pe 21 decembrie, unde greutatea evenimentelor s-a mutat.

Însă, pe acest fundal, o grupare politico-militară, avându-l în centru pe Ion Iliescu, a orchestrat o lovitură de stat pentru a prelua rapid puterea, arată Dosarul Revoluției.

Ce face și cum arată Ion Iliescu, la 34 de ani de la Revoluție. Fostul președinte nu mai iese din casă

Cătălin Ranco Pițu. Sursa foto : Ministerul Justitiei

O mișcare autentică și o lovitură de stat care au coexistat

Procurorul subliniază că revoluția a fost în același timp o mișcare autentică și o lovitură de stat, două fenomene care au coexistat, după cum rezultă din probele adunate în Dosarul Revoluției.

„S-a dorit ascunderea adevărului despre ce s-a întâmplat atunci,” a precizat el, adăugând că eliminarea rapidă a fostului președinte Nicolae Ceaușescu și consolidarea noii puteri au fost etape bine planificate și executate.

Aceste concluzii, bazate pe un volum impresionant de documente, schimbă perspectiva asupra evenimentelor din decembrie 1989, aducând în prim-plan complexitatea unei revoluții care a marcat profund destinul României.