Atenție la simptome! Mâncărimea jenantă care poate semnala un cancer mortal

Atenție la simptome! Mâncărimea jenantă care poate semnala un cancer mortal Cancer. Sursa: arhivă EVZ

O banală mâncărime, pe cât de inconfortabilă, pe atât de jenantă, poate fi un prim indiciu care semnalează apariția unui cancer mortal. Un studiu medical, realizat în Marea Britanie, jenanta mâncărime în fund, așa cum se spune în popor, poate fi un prim indiciu al cancerului anal, o boală rară, dar ucigătoare. Drept urmare este bine să dați atenție semnalelor pe care vi le transmite corpul și, cu toată jena, să vă adresați medicului.

O banală mâncărime, într-un loc jenant, ar putea fi semnul pe care ți-l transmite organismul cu privire la apariția unei boli mortale. Cancerul anal nu este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând un procent relative redus de populație. În schimb, poate fi mortal dacă nu este depistat și tratat la timp. Cel mai adesea, această boală se tratează cu ajutorul procedurilor de chimioterapie, radioterapie sau prin intervenție chirurgicală.

Potrivit Cancer Research din Marea Britanie, cancerul anal apare mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani. Boala este cauzată, de regulă de virusul papiloma uman (HPV).

Medicii britanici atrag atenția că oricine poate face cancer anal și, prin urmare, trebuie este bine să urmăriți anumite simptome și, în cazul în care persistă, să vă consultați medicul de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, este bine să dați atenție deosebită sângerărilor în partea inferioară, mâncărimilor sau durerilor din jurul anusului, umflăturilor mici care apar în jurul sau în interiorul acestui organ, scurgeri de mucus din fund, probleme de control al tranzitului intestinal sau nevoia de a merge des la toaletă cu scaune moi sau lichide.

Opinia unui medic radio-oncolog

Dr. Pavel Vitek, radio-oncolog de la Centrul de terapie cu protoni din Praga, a atras atenția că în multe cazuri, cancerul anal prezită aceleași simptome ca și hemoroizii. Drept care, a recomandat oamenilor să fie conștienți de simptomele cancerului anal.

„Simptomele pot fi adesea confundate cu cele ale unor boli comune și mai puțin grave, cum ar fi hemoroizii, drept care nu trebuie privite cu ușurință. Printre semnalele de alarmă comune se numără nevoia de a merge mai des la toaletă, cu scaune mai moi și lichide, sângerările și mâncărimea sau durea în jurul anusului”, a explicat medicul ceh.

El a subliniat că la apariția acestor simptome trebuie să-și învingă jena și să apeleze la medici pentru investigații și tratament.

„Este important să nu lăsați ca jena să vă împiedice să căutați tratamentul, deoarece detectarea timpurie duce adesea la un rezultat mai bun pentru sănătate”, mai spus Dr. Pavel Vitek.

Terapia cu protoni, o posibilă soluție

Un studiu condus de Dr. Vitek a arătat că terapia cu fascicule de protoni poate fi eficientă în cazul unor astfel de cancere, cu o rată de supraviețuire ridicată și efecte secundare reduse. Într-un procent de 92% din cazurile tratate, cancerul a regresat complet.

„Acest studiu ne dă motive să fim optimiști și să credem că terapia cu fascicule de protoni poate fi considerată o opțiune de tratament mai blândă și mai eficientă pentru bolnavii de cancer anal. Aceasta raportat la alte tipuri de tratamente, tradiționale. Terapia cu fascicule de protoni ne permite să țintim tumorile și să lăsăm neafectat țesutul sănătos, ceea ce are adesea rezultate mai bune pentru sănătatea pacienților”, a subliniat medicul, conform publicației britanice The Sun.