Cazurile de diabet zaharat de tip unu au crescut în rândul copiilor. COVID-19 ar putea fi o cauză, spune un medic din Timișoara

Cazurile de diabet zaharat de tip unu au crescut în rândul copiilor. COVID-19 ar putea fi o cauză, spune un medic din Timișoara sursa: Photo 135650942 © Beats1 | Dreamstime.com

Un medic din Timișoara a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele pandemiei de COVID-10. Doctorul a mărturisit că au crescut foarte mult numărul de cazuri de diabet zaharat.

Doctorul Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, susține că unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 este că a crescut cu 31% incidenţa cazurilor de diabet zaharat de tip unu la copii, în 2021 faţă de anul 2019. În plus, medicul a explicat cum este viața unui copil diagnosticat cu diabet.

Adrian Vlad a susține că, în România, sunt înregistrate foarte multe cacazuri de diabet zaharat de tip unu, ceea ce înseamnă că persoanele diagnostice sunt dependente de insulină. Medicul a continuat prin a spune că există şi cazuri de diabet zaharat de tip doi sau alte tipuri de diabet zaharat „dar sunt mult, mult mai puţine în România”.

A fost observat un ritm alerget de creștere a cazurilor de diabet zaharat de tip unu, mai ales, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. De la un an la altul numărul de copii diagnosticați cu această boală crește cu 5,5%  sau chiar cu 6%. Această tendință a fost înregistrată în perioasa 1996 – 2015. Ulterior, a urmat o periodă de stagnare urmată în ultimii doi ani de o creştere spectaculoasă cam cu 31% a incidenţei, în anul 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se află printre țările care are cele mai multe cazuri de diabet zaharat

În ceea ce privește grupa de vârstă 0-14 ani, a fost înregistrată o incidenţă de 14,9 cazuri la suta de mii de locuitori, în anul 2021. De asemenea, la grupa de vârstă 0-17 ani, incidenţa a fost ceva mai mică, 13,8 cazuri la suta de mii de locuitori. Aceste cifre situează România în rândul ţărilor cu incidenţă mare a diabetului zaharat de tip unu. Este important de precizat că între 10 şi 20 de cazuri la suta de mii de locuitori se consideră o incidenţă mare.

Medicul Adrian Vlad a mai precizat că cele mai multe cazuri sunt înregistrate, în special, iarna. Atunci este o perioadă în care ciruclă infecțiile sezonului rece care joacă un rol important în apariția diabetului zaharat de tip unu. Mai mult decât atât, doctorul consideră că poate exista o legătură între acest tip de diabet și virusul COVID-19.

Legătura dintre diabetul zaharat și virusul COVID-19

Creșterea de cazuri de diabet zaharat a fost foarte mare în ultimii doi ani. Așadar, medicul consideră că acest lucru poate fi pus pe seama pandemiei de COVID-19. Totuși, Adrian Vlad a mai subliniat că nu el a fost cel care a remarcat acest lucru, ci cercetători din întreaga lume. „Este posibil ca boala COVID să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului. Este probabil acest lucru pentru că creşterea aceasta de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi”, a explicat doctorul.

Cu toate acestea, medicul a precizat că nu există date exacte despre cum virusul poate face acest lucru, dar sunt discuții în legătură cu aceste mecanisme în toată lumea. În plus, Adrian Vlad a susținut că sistemul imunitar al copiilor a fost slăbit. Ei au stat în casă foarte multă și nu au mai luat contact cu diverse infecții care puteau să le antreneze sistemul imunitar pentru a răspunde la aceste provocări. În plus, izolarea a făcut ca cei mici să nu se mai miște atât de mult. Astfel, a crescut ponderea obezității la copii. Acest lucru ar putea conducere la declanșarea diabetului pentru că cu cât stai mai mult în casă, cu atât ești expus să ai carențe de vitamina D. Acesta este un factor cunoscut al declanșării bolii.

Când poate fi diagnosticat diabetul zaharat de tip unu

Simptomele diabetului zaharat de tip unu apar în momentul în care s-a produs deja în proporţie mare distrugerea celulelor pancreatrice. Așadar, părinții trebuie să fie foarte atenți la alimentația copiilor lor. „Pentru a depista din timp diabetul zaharat, trebuie să vă spun că această distrugere a celulelor beta se produce în timp, nu se produce rapid sau foarte rapid, durează un interval mai lung sau mai scurt care poate fi de săptămâni, luni de zile, în momentul în care apar simptome deja distrugerea celulelor pancreatice s-a realizat în proporţie de 85-90%”.

În plus, medicul a atenționat că atunci când persoana în cazuă este diagnosticată cu acestă boală, ea deja a pierdut 90% din celulele producătoare de insulină pe care le-a avut. În ceea ce îi privește pe copii, simptomele pot apărea când cel mic urinează mai mult sau când are o senzaţie de sete exagerată. Mai mult decât atât, un alt simptom este pierderea în greutate. „Până să se dezmeticească părinţii, apare deja o complicaţie acută a diabetului, cetoacidoza, copilul începe să verse, poate să aibă dureri abdominale, respiră mai greu şi mai des, de multe ori ajung la spital în această fază, o complicaţie acută care se tratează dar cam aşa se diagnostichează diabetul la copii”, a concluzionat doctorul Adrian Vlad pentru News.ro.