Cele mai sănătoase și hrănitoare alimente pe care ar trebui să le adaugi în dieta ta
- Dosofteea Lainici
- 21 septembrie 2022, 16:17
Dacă vreți să mâncați mese mai sănătoase și mai hrănitoare, probabil vă gândiți că ar trebui să reduceți consumul de grăsimi. Dar grăsimea este o componentă esențială a unei diete sănătoase, iar includerea mai multor alimente care conțin grăsimi, în dieta ta, este importantă.
Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, ouăle sunt o sursă excelentă de grăsime, un ou conținând aproximativ 5 g de grăsime. Majoritatea acestora sunt grăsimi nesaturate, doar 1,6 g fiind saturate. Ouăle sunt un aliment ușor de incorporat în dieta ta. Nucile conțin proporția lor de grăsime, iar aceste grăsimi nu numai că sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră, ci vă pot oferi nutrienți vitali, cum ar fi proteinele și fierul. Pe lângă faptul că este o sursă semnificativă de grăsimi, un bol de nuci include și vitamina E, cupru, mangan, fosfor și fibre.
Cel mai benefic desert
Semințele pot face foarte bine organismului și în ele veți găsi fier, calciu, magneziu și fibre. Ele pot deveni o parte regulată a unei diete sănătoase. O porție de semințe conține 12 g de grăsimi polinesaturate. Floarea soarelui, semințele de in, dovleacul și chia sunt exemple de semințe foarte lăudate pentru valoarea lor nutritivă.
Dacă sunteți în căutarea unui desert care să fie benefic sănătății voastre, mâncați ciocolată neagră. Ca și în cazul celorlalte alimente din această listă, conține grăsimi sănătoase, aproximativ 8,9 g într-o porție, dar este și o alternativă sănătoasă pentru alte dulciuri. Ciocolata neagră are minerale importante precum magneziu, fier, zinc, cupru, fosfor și fibre.
Beneficiile peștelui
Tonul, somonul și alți pești grași sunt o sursă fantastică de acizi grași Omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru menținerea funcțiilor creierului și inimii. Alături de alte proteine, vitamine și minerale, veți obține 4,5 g de grăsime per porție, precum și potasiu și calciu. Adăugați la aceasta faptul că peștele este o sursă excelentă de zinc, iod, magneziu și potasiu.
Au existat multe cercetări asupra beneficiilor probioticelor, inclusiv a alimentelor probiotice precum iaurtul, asupra sistemului digestiv. Beneficiile iaurtului pot fi sporite prin adăugarea de ingrediente sănătoase, cum ar fi nuci, semințe sau fructe precum măr, banane sau căpșuni. Fasolea oferă o valoare nutritivă considerabilă, deoarece este plină de proteine, vitamine și minerale. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteine, necesare pentru construirea și menținerea masei musculare, fasolea conține și o mulțime de fibre despre care se crede că au beneficii precum scăderea colesterolului, reducerea riscului de diabet și boli de inimă.
Măslinele sunt pline de antioxidanți, cum ar fi vitamina E, care ajută la protejarea oaselor. De asemenea, măslinele conțin 11–15% grăsimi, din care 74% este acid oleic, un tip de acid gras mononesaturat. Este componenta principală a uleiului de măsline, potrivit Live Science.