Sesiunea plenară a PE din 25-28 noiembrie 2024. Se alege noua Comisie Europeană
- Emma Cristescu
- 25 noiembrie 2024, 15:19
Parlamentul European (PE) se reuneşte în sesiune plenară, în intervalul 25-28 noiembrie. Se va discuta despre votul asupra noii Comisii Europene 2024-2029 (27 noiembrie) şi acceptarea României şi Bulgariei ca membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Vor avea loc dezbateri şi vot privind bugetul Uniunii pentru 2025, suportul oferit Ucrainei şi cooperarea militară a Rusiei cu Coreea de Nord, escaladarea violenţelor şi criza umanitară din Orientul Mijlociu, rezultatele privind discuţiile COP29.
Parlamentul European se reunește în sesiune plenară
Marţi, 26 noiembrie, în cadrul unei dezbateri cu Comisia Europeană, deputaţii sunt aşteptaţi să solicite Consiliului finalizarea rapidă a procesului de aderare completă a României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie Schengen. Controalele la frontierele maritime şi aeriene dintre cele două ţări şi celelalte state membre Schengen au fost eliminate în martie 2024.
Austria ar fi dispusă să ridice dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.
Când va avea loc prezentarea Comisiei
Prezentarea Comisiei precum şi votul asupra componenţei va avea loc miercuri, 27 noiembrie. Audierile comisarilor au avut loc între 4 şi 12 noiembrie, fiecare candidat fiind evaluat de una sau mai multe comisii parlamentare, în funcţie de portofoliul propus. Dezbaterile şi votul cu privire la bugetul Uniunii pentru anul 2025 vor avea loc în zilele de 26 (dezbateri) şi 27 noiembrie (vot). Votul asupra bugetului pe 2025 are loc în contextul în care la 6 noiembrie, negociatorii Parlamentului şi ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu. Deputaţii europeni s-au asigurat că finanţarea costurilor de rambursare EURI, care sunt de două ori mai mare decât suma estimată iniţial pentru 2025, ar putea fi realizată, protejând în acelaşi timp finanţarea pentru programele esenţiale, cum ar fi Erasmus+ sau R&D.
Deputaţii au anulat toate reducerile făcute de statele membre
Deputaţii au anulat toate reducerile făcute de statele membre şi au insistat cu succes asupra utilizării corespunzătoare a noului "mecanism în cascadă EURI" introdus în revizuirea bugetului pe termen lung al UE. Acest mecanism este conceput pentru a gestiona creşterea costurilor de împrumut din Next Generation UE fără a afecta iniţiativele cheie, menţinând flexibilitatea bugetului şi capacitatea de răspuns. Parlamentul a negociat cu succes o finanţare suplimentară de 230,7 milioane de euro dincolo de proiectul iniţial de propunere a Comisiei, concentrându-se pe programe şi politici care vizează îmbunătăţirea vieţii oamenilor, creşterea competitivităţii şi abordarea provocărilor actuale. Creşterile majore rezultate din economiile anterioare vor beneficia de bugetul 2025, inclusiv 62 de milioane de euro pentru Erasmus+ şi 20 de milioane de euro pentru Orizont Europa.