Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată. Există, evident, elemente legate de protejarea intereselor României”
- Maria Miron
- 30 iunie 2022, 21:45
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, declară că regiunea Mării Negre rămâne o zonă în tensiune, astfel că Alianța își asumă angajamentul de a prezerva securitatea României, dar și ieșirea la mare a țării. Pe lângă asta, oficialul român vorbește și despre exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și despre contribuția NATO la realizarea acestui obiectiv.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, vorbește despre Marea Neagră și în termeni economici, reiterând faptul că este nevoie de exploatarea gazelor din bazinul pontic, astfel încât românii să nu aibă de suferit de urma unei eventuale crize energetice de amploare.
Mircea Geoană vorbește despre tensiuni în zona Mării Negre
„Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată. Nu e nevoie să dăm prea multe comentarii, pentru că lucrurile sunt evidente. De la Insula Șerpilor, până la blocada litoralului ucrainean și a accesului Ucrainei la Marea Neagră este o zonă extrem de tensionată, unde NATO, în mod natural, își aduce o contribuție importantă.
Ne interesează în primul rând păstrarea și garantarea libertății de navigație maritimă. Uitați-vă la portul Constanța, porturile dunărene, cât de importante au devenit în contextul blocadei portului Odesa și uitați-vă cât de important este să asigurăm libertatea de navigație. Asta va face NATO”, spune Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței.
Decizii NATO privind exploatarea gazelor României
Pe lângă asta, Mircea Geoană spune că România este statul care deține un platou continental și rezerve de gaze naturale însemnate, iar deciziile NATO stabilite la Madrid reprezenta o garanție în ce privește exploatările.
„România are un platou continental și rezerve de gaze naturale importante și acest lucru va putea continua. Înțeleg că sunt decizii pentru în sfârșit a începe exploatarea acestora. Există, din nou, o garanție NATO pentru că este teritoriul suveran al statului român, un stat aliat. Deci există, evident, elemente legate de protejarea intereselor României", mai transmite Mircea Geoană, secretar general al NATO, conform Antena 3.
A început exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră
Black Sea Oil & Gas („BSOG”) împreună cu partenerii de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia au anunțat miercuri, 15 iunie, la scurt timp după obținerea licenței de operare de la ANRE, că au început producția de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) şi introducerea primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport („SNT”).
Anul acesta se estimează o producție de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina. Gazele naturale provin din zăcământul Ana, în timp ce la zăcământul Doina sunt în prezent operațiuni de foraj, potrivit reprezentanților BSOG.
Producția anuală de gaze naturale din perimetrul Midia va asigura 10% din necesarul de consum național
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că gazele urmează să fie livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz, iar producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum național.
„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse.”, a subliniat miercuei premierul Nicolae Ciucă.
Cine este Black Sea Oil & Gas „BSOG”
BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 159 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.
Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, informează Mediafax.