Veste uriașă pentru prețurile la energie. Anunț oficial direct de la Guvern
- Simona Suciu
- 19 aprilie 2022, 11:26
Ministrul Energiei a anunțat că legea offshore va fi votată în luna mai și că în vară va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Odată cu acest lucru România face primul pas spre independența energetică, iar prețurile urmează să se stabilizeze.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că legea offshore va fi adoptată în această sesiune parlamentară, cel mai probabil în luna mai. „Am avut un experiment, zic eu, nefericit în 2018, Guvernul la acea dată a trimis proiect de lege în Parlament, a trecut de Senat, iar în Camera Deputaţilor a fost făcut harcea-parcea.
A ieşit o lege offshore în baza căreia nu avem nicio investiţie după patru ani de zile. Şi atunci am spus aşa: se discută în coaliţie legea offshore cu specialiştii şi va fi depus şi asumat ca iniţiativă parlamentară.
Acest lucru s-a întâmplat vineri, a fost depus la Senat, cu solicitare de procedură de urgenţă. Asta va însemna că în această sesiune parlamentară cel mai târziu legea va fi adoptată. Eu cred că va fi adoptată în cursul lunii mai, atât de camera superioară, cât şi de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus.
Începe exploatarea gazelor în Marea Neagră
Legea offshore este absolut necesară pentru a putea începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, care este un prim pas pentru independența energetică a României. Lipsa unui astfel de cadru legislativ care să dea o siguranță investitorilor, a blocat proiecte de miliarde de euro.
„Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în semestrul doi al acestui an. Black Sea Oil&Gas va finaliza lucrările la perimetrul ANA din Marea Neagră, noi am făcut recepţia în urmă cu zece zile, urmând ca începând cu cred că iulie sau august să avem primele gaze din Marea Neagră”, a mai declarat Virgil Popescu.
Prețurile se vor stabiliza
Ministrul a precizat că legea offshore stabileşte acelaşi regim fiscal atât pentru exploatările onshore de adâncime, cât şi pentru offshore. În ceea ce priveşte cel mai mare zăcământ descoperit în platoul românesc al Mării Negre, Neptun Deep, din acea zonă vor fi extrase primele gaze la finalul lui 2026 sau începutul lui 2027.
„Dar atunci vom vedea o capacitate de producţie a României cred că de două ori mai mare decât posibilităţile de consum, adică vom avea un excedent de gaze. Oricum, eu mă aştept să avem preţuri rezonabile la gazele naturale nu în 2027, ci înainte. Sper şi toţi sperăm ca acest conflict odată să se termine şi lucrurile cât de cât să se calmeze şi să avem o stabilitate a preţului”, a adăugat Virgil Popescu.